Аматьори детективи с вкус към свръхестественото ще бъдат залепени пред екраните следващия уикенд в опит да разкрият най-голямата шотландска мистерия.

„Ловци на чудовища“ дори от Япония и Нова Зеландия ще се включат в предавания на живо от шотландското езеро Лох Нес с надеждата да разрешат дългогодишния спор дали прочутото чудовище, наречено на галено Неси, действително съществува.

Легендата за чудовището от Лох Нес датира от древни времена, въпреки че историята набира скорост след 1933 г., когато в шотландската преса се съобщава за наблюдения на „дракон или праисторическо чудовище“, посочва CNN.

Новината води до множество разследвания, голяма част от които по-късно са определени като измама.

Пол Никсън, управител на центъра в Лох Нес, казва, че около 100 доброволци ще търсят признаци на живот по бреговете на самото езеро, докато приблизително същият брой ще изследват мястото дистанционно.

Доброволците, които все още могат да се регистрират за участие онлайн, ще трябва да държат очите си отворени, докато се фокусират върху кадри, заснети от четири уеб камери, разположени на стратегически точки около езерото.

„Доброволците ще наблюдават водата“, казва Никсън. „Ако забележат нещо, да се надяваме, че ще го заснемат и след това ще го качат на нашия онлайн портал.“

Лох Нес е едно от най-големите водни тела на Британските острови с дължина 35 км и дълбочина над 230 метра.

Центърът, отворил отново по-рано тази година след проект за обновяване на стойност 1.9 милиона долара, се намира на мястото на стария хотел Drumnadrochit, където преди 90 години тогавашната му управителка Алди Макей съобщава, че е видяла „воден звяр“.

Днес интерактивната атракция обединява сили с Loch Ness Exploration (LNE) – независим изследователски екип от доброволци, за да претърси водите на водоема както никога досега с надеждата да открие отговори.

Всяка сутрин доброволците ще бъдат информирани от Алън Маккена, основателя на LNE, за какво да внимават, включително признаци на „червена херинга“ и други морски движения, които могат да бъдат пренебрегнати в търсене на Неси.

Организаторите казват, че това е „най-големият лов на чудовища“, откакто Бюрото за разследване на Лох Нес (LNIB) изследва езерото през 1972 г., когато отново доброволци дебнат за митичния звяр, но без високотехнологичното оборудване.

Настоящото събитие ще включва геодезическо оборудване, което никога досега не е използвано в езерото, като термални дронове за създаване на изображения от въздуха с помощта на инфрачервени камери и хидрофон за откриване на акустични сигнали под вода.

След като уикендът приключи, наблюденията ще бъдат събрани и анализирани, а констатациите публикувани.

„Мисля, че има много голяма вероятност нещо да бъде забелязано този уикенд, но това, разбира се, ще повдигне въпроса какво ще бъде то“, допълва Никсън. „Със сигурност ще имаме достатъчно очи – просто се нуждаем от добри условия за наблюдение“, завършва той.