Когато става въпрос за американски автомобили, Cadillac е еталон за лукс.

Марката се ражда от останките на компанията на Хенри Форд - Henry Ford Company. След спор между Форд и неговите инвеститори, той напуска фирмата заедно с няколко ключови партньори през март 1902 г.

Готвейки се за ликвидация на активите на компанията, финансовите поддръжници на Форд Уилям Мърфи и Лемюъл Боуен канят инженера Хенри М. Лиланд от Leland & Faulconer Manufacturing Company да оцени завода и оборудването.

Вместо това Лиланд успява да ги убеди да продължат да произвеждат автомобили, използвайки неговия доказан едноцилиндров двигател. Така на 22 август 1902 г. е създадена новата компания Cadillac, която използва бившия завод на Henry Ford Company в Детройт.

Тя е кръстена на френския изследовател Антоан Ломе де Ламот-Кадилак, основавал Детройт през 1701 г.

Първите автомобили Cadillac - Runabout и Tonneau, са завършени през октомври 1902 г. Те са оборудвани с едноцилиндров двигател и са идентични с модела Ford Model A от 1903 г. Според различни източници, първият автомобил Cadillac слиза от поточната линия през октомври 1902 г.

Компанията показва новите автомобили на Автомобилното изложение в Ню Йорк през януари 1903 г., където те впечатляват посетителите дотолкова, че тя получава над 2 000 поръчки.

Cadillac Automobile Company се слива с Leland & Faulconer Manufacturing, сформирайки Cadillac Motor Company, през 1905 г. Още в първите си години Cadillac се цели в прецизно инженерство и луксозни облицовки, вследствие на което автомобилите от марката са нареждани сред най-добрите в САЩ.

Cadillac е първият масов производител на изцяло затворен автомобил, като това се случва през 1906 г.

През юли 1909 г. компанията е придобита от конгломерата General Motors. Cadillac се превръща в престижното подразделение на GM, посветено на производството на големи, луксозни автомобили.  

Тя се нарежда на върха в йерархията на конгломерата над марки, като Buick, Oldsmobile, Oakland, а по-късно и Chevrolet.

През 1912 г. Cadillac се превръща в първия автомобилен производител, който внедрява електрическа система, позволяваща запалване и осветление на колата.

Разработката и въвеждането на 8, 16 и 12-цилиндровите V-образни двигатели помагат на Cadillac да се превърне в "световен стандарт". По-късен модел на 8-цилиндровия V-образен двигател задава стандарта на цялата американска автомобилна индустрия през 1949 г.

Голямата депресия се отразява много сериозно на цялата автомобилна индустрия, като спадът на пазара на луксозни автомобили е по-голям. В периода 1928 – 1933 г. продажбите на Cadillac падат с 84%.

Слабото представяне се дължи отчасти и на фирмена политика, която отразява тогавашните времена и обезсърчава продажбата на коли от марката на афроамериканци.

След премахването на тази политика продажбите нарастват със 70% през 1934 г. До 1940 г. те се увеличават десет пъти, в сравнение с нивата от 1934 г.

Друг фактор, който подпомага ръста на продажбите на Cadillac, е революционен напредък в технологиите на монтажната линия. През 1934 г. Хенри Филипс представя създадените от него кръстата отвертка и винт на пазара.

Той започва преговори с General Motors и убеждава Cadillac, че неговите нови винтове ще ускорят времето за производство на автомобилите, а оттам и печалбите.

Cadillac е първият автопроизводител, който използва технологията на Филипс през 1937 г., възприета в по-големи мащаби през 1940 г.

През 1966 г. Cadillac отчита най-добрата си година до този момент по отношение на продажбите. Пласирани над 192 000 автомобила от марката (142 190 от тях са модел Cadillac de Ville), което е увеличение от над 60%.

Рекордът е подобрен през 1968 г., когато Cadillac за първи път продава над 200 000 автомобила за година.

През 1977 г. Cadillac и GM, като цяло, намаляват значително размерите на своите коли. През 1980 г. са намалени размерите на още модели, в това число DeVille, Fleetwood, Eldorado и Seville, което позволява намаляване на разхода и подобряване на управлението.

В началото на новия век Cadillac представя нова философия за дизайна на име "Изкуство и наука", като тя обхвана редица модели - от първия CTS до Cadillac XLR роудстър.

Днес Cadillac продължава да е част от General Motors. Основните ѝ пазари са САЩ, Канада и Китай. Моделите на компанията се продават и на 34 други пазара по света.

В исторически план, те са на върха на луксозния сегмент в САЩ, но изостават по продажби от луксозни европейски марки, като BMW и Mercedes, от 2000 г. През 2019 г. Cadillac продава 390 458 автомобила в световен мащаб, което е рекорд за марката.