Ferrari на стойност 30 млн. долара предвождаше парада на трофейните автомобили, продадени на търг в САЩ по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей, въпреки че пазарът на класически коли продължава да показва признаци на забавяне.

Общата стойност на над 1 200-те коли, продадени по време на търговете в Монтерей и Пебъл бийч, достигна 397 млн. долара - втората най-висока сума в историята на търговете, според данни на компанията за застраховане на класически автомобили Hagerty.

Въпреки това общата стойност на продажбите намалява с 16%, в сравнение с рекордните 473 млн. долара, достигнати през миналата година.

В комбинация с поредица от разочарования по време на търговете, резултатите предполагат, че инфлацията, по-високите лихвени проценти и волатилните цени на финансови пазари „удрят спирачките“ на пазара на класически автомобили.

“Охлаждането на пазара, което наблюдаваме в последните 15 месеца, най-накрая достигна и търговете в Монтерей, след като почти не оказа ефект през миналата година”, се казва в доклад на Hagerty.

Класическите автомобили са сред най-слабо представящите се колекционерски артикули през 2023 г., според нов доклад на Knight Frank. Техните стойности падат със 7% от началото на годината, докато стойността на предметите на изкуството нараства с 12%, според данните на Knight Frank.

Стойността на бижутата и часовниците също нараства.

Възходът на онлайн търговете засилва натиска върху физическите търгове на класически автомобили, като те се очертават като популярна алтернатива на събития, подобни на това в Монтерей.

Продажбите по време на онлайн търговете Bring a Trailer достигат 841 млн. долара през първото полугодие на 2023 г., според компанията.

Общо онлайн търговете за колекционерски автомобили са генерирали около 1.9 млрд. долара през миналата година, докато продажбите по време на физически търгове са били 2.4 млрд. долара, според Hagerty.

Най-важният признак за слабост по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей е, че делът на колите, за които не е имало желаещи купувачи, дори и на минималната продажна цена, е бил близо една трета.

Най-големият провал е предложеният от аукционната къща Sotheby’s модел Ferrari 250 LM от 1964 г. Очакванията бяха, че колата ще се продаде на цена между 18 и 20 млн. долара. Най-високата оферта обаче е едва 17 млн. долара.

Ferrari California Spyder от 1960 г. също не беше продадено на търга, като най-високата оферта за него беше 8.25 млн. долара. От Sotheby’s обявиха, че колата впоследствие е продадена в частна сделка след търга, без обаче да разкриват цената.

Най-скъпата кола също не достигна предварително очаквания ценови диапазон. От аукционната къща Bonhams продадоха Ferrari 412P от 1967 г. за 30.25 млн. долара, с което тя се превърна в четвъртия най-скъп автомобил от марката, продаван някога.

Въпреки това преди търга се говореше, че цената може да надхвърли 40 млн. долара.

Някои експерти твърдят, че търговете в Монтерей и като цяло целия пазар на класически автомобили може би страдат от свръхпредлагане.

По-възрастни колекционери, особено от поколението, родено след Втората световна война, започват да разпродават цели колекции и не е ясно дали новата вълна от по-млади колекционери имат същия апетит към подобни класики или предпочитат по-съвременни автомобили.

Ето и трите най-скъпо продадени автомобила:

1. 1967 Ferrari 412P Berlinetta

Продадена за 30.25 млн. долара от Bonhams

412P е “клиентската версия” на състезателните автомобили на Ferrari 330 P3 и P4. Първоначално са произведени само два автомобила 412P Berlinetta, а от Ferrari впоследствие конвертират други два модела 330 P3 в 412Ps.

Продаденият автомобил е вторият от първите два 412P и се е състезавал на най-високо ниво.

2. 1957 Jaguar XKSS Roadster

Продаден за 13.2 млн. долара от Sotheby’s

XKSS на практика е конвертиран автомобил, след като Jaguar се оттегля от състезанията след сезон 1956 г. Компанията решава да превърне своите състезателни автомобили в клиентски. Тя произвежда само 25 от тях. Девет са унищожени при пожар в завода, като от тях остават само 16.

3. 1962 Ferrari 250 GT SWB Coupe

Продадена за 9.5 млн. долара от Gooding & Company

Моделът 250 GT SWB Berlinetta печели победи на Льо Ман и Себринг, както и много други състезания в Европа. В периода 1960 – 1963 г. Ferrari произвежда едва 165 автомобила SWB Berlinetta.

Продаденият автомобил е бил в “забележително оригинално състояние,” според Gooding, тъй като никога не е бил реставриран.