Басейните със солена вода ви дават тръпката от морското плуване, но без опасностите, които крият откритите води. Освен това често са гледка, която непременно трябва да видите.

Представяйки 66 „убежища със солена вода“ по целия свят, книгата Sea Pools: 66 Saltwater Sanctuaries From Around The World от Крис Ромър-Лий се описва от издателя й Batsford Books като „празник на морското плуване“.

„Независимо дали са изсечени от скала или са излети върху естествен скален шелф, тези басейни осигуряват безопасен достъп до водата“, пише Ромър-Лий.

Вижте някои от най-завладяващите морски басейни в света, представени в книгата и подбрани от Daily Mail:

Lewinnick Cove House Pool, Корнуол, Великобритания

Изсечен от скала и облицован с бели глазирани тухли и тюркоазени мозаечни плочки, басейнът предлага широка гледка към изумрудените води на залива пред него.

Достъпен чрез износени бетонни стъпала, частният басейн може да се използва само от жителите на сградата наблизо. Тя е построена през 1910 г. от богатия адвокат и финансист Фредерик Бейкър.

Belmullet Tidal, Майо, Ирландия

Басейнът има утопична визия от 70-те години, вдъхновена от приливен басейн в Швеция. Той е отворен за обществеността с „огромен успех“ през 1984 г.

Piscinas Naturais de Porto Moniz, Мадейра, Португалия

Това е „древен клъстер от соленоводни басейни“, образуван от „охлаждането на вулканична лава в продължение на хиляди години“. Намира се в малкия крайбрежен град Порт Мониз на остров Мадейра, разкрива Ромър-Лий.

През 40-те години на миналия век е изградена бетонна стена, която обединява фрагментираните басейни в един. Днес гладка бетонна пътека води къпещите се до водата.

Tarlair, Абърдийншир, Шотландия

Този изоставен басейн на североизточното крайбрежие на Шотландия е един от първите, споменати в книгата, която го определя като пример за исторически открит басейн, предложен за реставрация през последните години.

Sliema Roman Baths, Слима, Малта

„Въпреки че се наричат римски бани, тези басейни определено не са римски“, пише Ромер-Лий, който посочва, че най-вероятно са „изсечени в скалата от богати британски любители на къпането във викторианската епоха, притежавали вили на острова“.

Той обяснява, че въпреки че много викторианци не можели да плуват, те вярвали в „естествените лечебни свойства на солената вода“.

Chapel Rock, Корнуол, Великобритания

Смята се, че малък параклис някога се е издигал на скалата, разположена в местен залив.

Днес там се намира малък приливен басейн, популярен сред местните. Изграждането му започва през 1957 г., след като става ясно, че много жители не могат да плуват. Басейнът е построен през 1959 г. и днес „остава популярен сред семействата, които учат децата си да плуват в него.“

North Baths, Кейтнес, Шотландия

Този басейн, който се намира по протежение на северната страна на залива Уик в Шотландия, е отворен за обществеността през 1904 г. Той е хит сред местните в продължение на 60 години, докато не е изоставен в полза на закритите басейни и пакетните почивки.

В началото на 2000-те години местни жители и обществени групи се обединяват, за да „възкресят този емблематичен басейн чрез упорит труд и дарения“, като в крайна сметка той отново отваря врати през 2004 г.

North Curl Curl, Нов Южен Уелс, Австралия

Двата басейна са разположени от двете страни на дълга пясъчна ивица, сгушена в северните предградия на Сидни. Смята се, че басейнът North Curl Curl е единственият океански басейн в района със скалиста издатина в центъра му. Това е „особено диво място“.

До него се стига само пеша, а ограниченият достъп означава, че басейнът никога не се почиства и е оставен на милостта на природата.