Цените на първокласните имоти по света продължават да се повишават, макар през второто тримесечие на годината ръстът да е само 1.5%, става ясно от доклад на Knight Frank.

Той е доста по-малък от рекордните 10.2 на сто, отчетени през последното тримесечие на 2021 г. Повишението обаче е най-високо от третото тримесечие на миналата година.

По-високите лихви в редица от 46-те разглеждани пазари вече оказват влияние върху цените на имотите. Факт е обаче, че на част от тях банките вече стартираха понижението им.

Например, в новозеландския Окланд и шведската столица Стокхолм, които преди тримесечие бяха сред най-слабо представящите се пазари, започналото понижение на лихвите вече оказва положително влияние върху цените на първокласните имоти.

Лидерите

Дубай продължава да оглавява класацията, като за последните 12 месеца първокласните имоти отчитат ръст от 48.8%. Повишението в цените им в Токио е от 26.2%, а в Манила – 19.9%.

Това са единствените пазари, на които в последната година се отчита двуцифрен ръст в стойността на луксозните имоти.

В челото по повишение са още Маями, Шанхай, Мумбай и Мадрид, където ръстът е в диапазона 5-7.5%, както и Найроби, Лисабон и Банкок с поскъпване от над 4 на сто на годишна база.

Какво се случи през последното тримесечие?

На шест от пазарите се отчита ръст от над 10% само за периода април – юни (индексът Prime Global Cities отчита номиналното изменение на цените на имотите в местната им валута). 

Най-силен ръст се отчита в Токио и Манила, където цените на луксозните имоти добавят респективно 18.1 и 16.6% за периода. Торонто доскоро беше сред пазарите, на които първокласните имоти поевтиняваха сериозно, но през второто тримесечие тенденцията се обърна и последва повишение от 13.8%.

Поскъпване от над 10% има още в Дубай (11.6%), Стокхолм (11.5%) и Сеул (10.1%).

Най-силен спад за тримесечието се отчита във Франкфурт (-5.9%), новозеландската столица Уелингтън (-3%) и столицата на Шотландия – Единбург (-1.8%). 

Четете още: Защо спадът в имотния сектор на Германия е проблем?