Наскоро почитателите на обраслите с плевели и храсталаци домове и добрите сделки получиха възможност да припознаят своето ново жилище в имот, пуснат за продажба в американския щат Мичиган.

Според обява в имотния сайт Zillow за “най-евтиния дом в света”, къщата в Понтиак, Мичиган, с две спални, една баня с тоалетна и обща площ от 69 кв. м се продаваше само за 1 долар.

“Развихрете своя вътрешен DIY гуру и приемете предизвикателството да превърнете това ранчо в шедьовър, който ще предизвика завистта на Чип и Джоана” (бел. ред водещите на популярното предаване Fixer Upper по HGTV), се казва в обявата за имота.

Имотният агент Крис Хюбъл пише, че потенциалните купувачи ще преживеят “вълнуваща палитра от емоции, откривайки всяко кътче от къщата, което умолява за вашето творческо докосване.”

Порутеният дом разполага с мръсна баня с тоалетна, има липсващи стени и дупка в пода. Продаден е през февруари миналата година на цена от 4 092 долара.

Срещу 1 долар купувачът също така получава обрасъл двор с плевели, който “приканва местни твари на импровизирано градинско парти.”

“Ако сте визионер, обичате да поемате рискове или просто някой, който се радва на малките препятствия в живота, на този дом е изписано вашето име,” се казва още в обявата. “Затегнете колана за едно пътешествие, изпълнено с обрати. Не си купувайте просто къща, купете си изживяване.”

Хюбъл казва пред CNBC, че е работил с продавача и преди и твърди, че получаването на одобрение за поставянето на продажна цена от 1 долара за имота е изисквало той да има доверие в него.

“Цялата идея за всичко това, според мен, е, че един дом винаги ще намери своята пазарна стойност, ако го подцените,” казва той. “Ако обаче надцените имот, се прострелвате в крака.”

Креативнат подход, в крайна сметка, се отплаща, като Хубъл казва, че е продал къщата за 52 000 долара, след като е получил цели 142 оферти.

Хюбъл, който работи за имотната агенция Good Company Realty, казва, че купувачът е платил изцяло в брой за дома.

Брокерът е получил над 4 500 обаждания от потенциални купувачи, видели обявата в Zillow и отбелязва, че тя е имала над 250 000 преглеждания само седмица след публикуването си.

“Получих обаждания от Индия, Азия и Обединеното кралство и от почти всеки щат в страната,” казва той. “Потенциалните ми купувачи не са само инвеститори в Понтиак, Мичиган, а инвеститори от целия свят.”

Най-ниската оферта за имота в Понтиак е на стойност 0.27 долара.