Представете си, че ви транспортират на Марс като робот аватар.

Заобиколени сте от виртуална реалност (VR), а около вас в този компютърно симулиран свят други хора също се разхождат като роботи.

Вашата мисия е да работите заедно, за да преодолеете редица предизвикателства и да избягате от планетата в космическа капсула. Мисията се счита за успешна, единствено ако всички роботи успеят да избягат, а не ако един или два се изстрелят сами от планетата.

Това звучи като видеоигра, но не е. По-скоро е обучителна сесия, при която вие и колегите ви носите VR комплекти.

Това звучи доста по-забавно, отколкото да седите в конферентна зала в продължение на часове, докато шефовете ви разказват за вълнуващите планове на вашата организация за следващата година.

Пътешествието до Марс е упражнение по тиймбилдинг на име Аполо, което е разработено от британската компания Jenson8, която специализира в обучителни платформи с виртуална реалност.

Всеки работен екип получава три или четири опита в симулацията, за да намери начин да избяга от планетата. Участниците пък могат да се включат в Аполо по различен начин – като лидер, като обикновен робот или като наблюдател.

След това, когато VR комплектите вече са свалени, групата участници обсъжда различните фактори, които са допринесли за това да успеят или да се провалят.

"Когато хората се намират в това завладяващо изживяване, то отнема много от предубежденията, които носят със себе си на работното място," казва Браян Барнс, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Jenson8.

"А това им позволява да се покажат като себе си, вместо да се опитват да играят образа от работното си място."

Той допълва, че за добро или лошо, участниците могат придобият по-добро разбиране на своята роля в групата. Това пък може да доведе до честни разговори, които да помогнат за изграждането на по-успешен екип.

Локдауните по времето на пандемията принудиха милиони да работят от вкъщи и да участват във видеоконферентни срещи, а сега фирменото обучение също се променя.

Редовните разговори в Zoom от март 2020 г. ни накараха да осъзнаем, че всъщност, няма необходимост да сме в една и съща стая по време срещи. Това се случва все по-често и при курсовете за обучение.

Към това можем да добавим засиленото развитие на VR технологиите и все по-големия брой компании, които молят служителите си да поставят VR комплекти, когато работят дистанционно или трябва да опресняват своите умения или познания.

Майк Уин, който отговаря за VR обученията в Bank of America, казва, че технологията е особено привлекателна за по-младите служители, които са свикнали с технологията благодарение на това, че от години играят на компютърни игри.

"Разчитахме на същите традиционни методи за обучение много дълго, но хората се променят, а начинът, по който възприемат и осмислят информация, със сигурност се е променил," казва той.

Има ли обаче доказателства, че VR обученията, всъщност, са по-ефективни?

Служителите, които се обучават чрез VR, го правят четири пъти по-бързо отколкото в учебна стая, сочи проучване от миналата година на счетоводния гигант PricewaterhouseCoopers. В доклада също така се посочва, че служителите са 1.5 пъти по-концентрирани по време на VR курсовете.

Едуина Фицморис отговаря за VR технологиите в конкурентната Ernst & Young. Тя твърди, че друга полза от базираните на VR обучения е, че потребителите могат по-лесно да продължат да се упражняват.

"На хората им харесва идеята, че могат да опитват отново и да се учат отново," казва тя. "Резултатите по отношение на ангажираността са много по-добри“.

"Това е така, защото хората могат да правят нещата отново и отново и усещат, че са вътре в нещата. Знаем, че човек се учи повече като прави нещата, отколкото като чете за тях."

Други посочват, че VR обученията често са по-рентабилни и безопасни, отколкото тези в реалния свят, особено ако обучавате някого да върши опасна работа.

Вместо да поставите някого директно във високорискова среда, като нефтена платформа, химически завод или спешно отделение на болница, той или тя може първо да мине през VR симулация.

Освен това, много обучителни VR системи предоставят на потребителите обратна връзка вместо техния шеф. Един такъв доставчик е базираната в Лондон VirtualSpeech, която предлага VR обучения за публична реч и лидерски умения.

Смята се, че някои хора са по-възприемчиви на негативна обратна връзка, когато тя идва от компютър. Основателят и главен изпълнителен директор на VirtualSpeech Софи Томпсън казва, че компютрите често са по-добри в предоставянето на обратна връзка.

"Хората не са добри в предоставянето на честна обратна връзка и трябва изрично да питате. В същото време, машината не се притеснява за вашите чувства."

VR обученията обаче имат и своите критици. Някои потребители изпитват дискомфорт при носенето на VR очила или пък това води до гадене и замайване, а други се оплакват от главоболие или напрягане на очите.

Фицморис от Ernst & Young се съгласява с твърдението, че секторът има нужда от повече регулация. "Ключът е в намирането на точния баланс между управлението и иновациите," казва тя.