Щатският долар поскъпна до над двумесечен връх днес и е на път да запише повишение в шеста поредна седмица, тъй като инвеститорите търсят неговата сигурност преди очакваната реч на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, в която се надяват да получат индикации за посоката на лихвените проценти.

Пазарите ще анализират обръщението на Пауъл по време на симпозиума за икономическа политика в Джаксън Хол по-късно днес, за да установят по-добре дали Фед е приключил с повишението на лихвите и колко време планира да поддържа лихвените нива високи.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други валути, нарастваше с 0.173% по-рано днес, до 104.25, което е най-високото ниво от 7 юни. Индексът бележи повишение от над 2% през август и е на път да прекъсне двуседмичната си губеща серия.

"Пазарите очакват Пауъл да използва платформата, за да затвърди реториката 'по-високи лихви за по-дълго време' предвид начина, по който щатската икономика демонстрира относителна устойчивост," казва пред Reuters Кристофър Уонг, валутен анализатор в OCBC в Сингапур.

Уонг смята, че Пауъл вероятно ще наблегне на факта, че паричната политика зависи до голяма степен от икономическите данни.

Двама представители на Фед приветстваха скока на доходността на пазара на държавни облигации като нещо, което би могло да допълни работата на централната банка на САЩ по забавянето на икономиката и връщането на инфлацията до целевото ниво от 2%.

Те също така отбелязаха, че има вероятност да не са необходими повече увеличения на лихвите.

Президентът на подразделението на Фед във Филаделфия Патрик Харкър и Сюзън Колинс, която оглавява това в Бостън, дадоха отделни интервюта по-рано през седмица.

Изнесени вчера данни показаха, че броят на американците, подали първоначални молби за помощи при безработица, пада през миналата седмица.

Силните данни за щатската икономика напоследък помогнаха за намаляването на опасенията относно предстояща рецесия, но тъй като инфлацията все още е над целевите нива на Фед, инвеститорите внимават за това дали централната банка на САЩ вероятно ще задържи лихвените проценти високи по-дълго време.

"Изглежда, че Фед е приключил с повишението на лихвите, но колко дълго време ще задържат лихвените проценти на тези нива? Това е въпросът за 1 млн. долара," казва Том Хопкинс, портфейлен мениджър в BRI Wealth Management.

"Пазарът очаква централната банка да започне да понижава лихвите през май следващата година, но аз съм скептично настроен на този етап, тъй като икономическата картина може да не оправдава облекчаване на паричната политика."

Фючърсите сочат към това, че основната лихва на Фед ще остане над 5% до юни 2024 г., а очакванията са за понижение със 100 базисни пункта през второто полугодие. В началото на август пазарът залагаше на понижение с около 130 базисни пункта през следващата година.

При другите валути еврото поевтинява с 0.28%, до 1.0779 долара днес, докато британският паунд за последно губеше 0.29% до 1.2563 долара. И двете валути са на най-ниските си нива от средата на юни.

Йената поевтиня с 0.19%, до 146.10 спрямо долара. Австралийският долар губи 0.20% до 0.641 щатски долара, докато новозеландският долар отстъпва с 0.27%, до 0.590.