На 31 август UBS ще публикува първия си финансов отчет след набързо организираното придобиване на швейцарския си конкурент Credit Suisse, с което ще хвърли светлина върху ефекта от сделката и вътрешните дела на новия банков гигант.

Освен във финансовите показатели за второто тримесечие, забавени с повече от месец заради сложността на сделката, инвеститорите ще очакват и допълнителни индикации за това как се развива най-голямото спасяване на банка от световната финансова криза насам.

Ето какво ще очакват инвеститори и анализатори в четвъртък:

Мащабът на пораженията в Credit Suisse

Резултатите на UBS ще включват отделна информация за Credit Suisse, която ще предостави по-подробен преглед на нейните проблеми, наследени от UBS.

Информацията ще разкрие до каква степен е пострадала репутацията на Credit Suisse пред клиентите и по-конкретно тази на подразделението ѝ за управление на активи след спасяването на банката, което беше уредено в рамките на един уикенд през март от страна на швейцарските власти.

От Credit Suisse вече дадоха индикации, че очакват да отчетат сериозна загуба за 2023 г.

Като пример за трайния ефект върху доверието на клиентите към банката, отливът на средства се очаква да е продължил в периода април-юни, въпреки спасяването.

Това ще свие допълнително активите, управлявани от нейното подразделение, които са били в размер на 500 млрд. швейцарски франка в края на март.

Клиенти напускат UBS?

Заможни клиенти често са притежавали сметки едновременно в UBS и Credit Suisse, за да не „поставят всичките си яйца в една кошница“. Сега някои от тях може да преместят част от парите си на друго място, за да разпределят риска.

В предишните тримесечия UBS беше отчела значителен прилив на средства, тъй като се облагодетелства от това, че клиенти на Credit Suisse търсят по-сигурни алтернативи.

След сливането на двете банки този ефект може да се обърне, казват банкови анализатори. Бенджамин Гой, анализатор в Deutsche Bank, твърди, че с времето очаква отлив в размер на до 100 млрд. швейцарски франка.

Очакваните през тази седмица резултати ще покажат дали тази промяна вече е започнала.

Бъдещето на швейцарската банка

Много наблюдатели от банковия сектор изчакват да видят какво ще направи UBS с "перлата в короната" на Credit Suisse – нейното швейцарско подразделение.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти обеща да има решение до края на лятото. Много анализатори го очакват тази седмица.

Отделянето или листването на швейцарското подразделение са вероятни опции, както и пълната интеграция, за която Ермоти е казвал, че е вероятна, но не е популярна в Швейцария.

По време на своите предизборни кампании швейцарски политици се изказаха против подобен ход, изразявайки опасения, че това ще доведе до закриването на хиляди работни места.

UBS обаче може и да се справи с този натиск, след като обяви, че няма да използва финансовите гаранции на правителството за осъществяването на сделката, с което освободи от задължение данъкоплатците.

Съкращения

Когато обявяваха придобиването през март, от UBS заявиха, че очакват да бъдат спестени разходи на стойност над 8 млрд. долара, 75% от които ще дойдат от намаляването на служителите на банката, чийто брой се увеличи до 120 000 със сливането.

Анализатори очакват UBS да съкрати около една трета от общия брой служители на новата компания в световен мащаб, или 30 000-35 000 работни места. Пълната интеграция на местното подразделение на Credit Suisse би могло да засегне до 10 000 работни места само в Швейцария.

Очакваните в четвъртък резултати би трябвало да покажат доколко се е свил броят на служителите на Credit Suisse, който е възлизал на 48 000 в края на март. Макар по-голяма част от напусналите да са го направили доброволно досега, банкери се подготвят за вълни от съкращения.

Голяма печалба

Анализатори очакват UBS да обяви нетна печалба в размер на 33.45 млрд. долара за второто тримесечие.

Огромният положителен резултат отразява до голяма степен еднократния ефект върху печалбата от закупуването на Credit Suisse срещу малка част от нейната стойност.

Анализатори го посочват като пример за това как сложното сливане може да изкриви реалната картина и казват, че ще се съсредоточат върху други неща.

"Ще се фокусираме повече върху размера и скоростта на програмата за преструктуриране," казва Томас Халет, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

UBS се очаква да публикува резултати и за редица нежелани активи на Credit Suisse, които включват заеми, по-стари наследени активи в счетоводния баланс и структурирани продукти.

За това подразделение обаче има малко информация и анализаторите се надяват да разберат повече за размера на този портфейл, колко време ще отнеме освобождаването от него и какви са разходите, свързани с това.