Разработчикът на чипове Arm Holdings Ltd, притежаван от японската SoftBank Group, ще осъществи през настоящата седмица първично публично предлагане. Очаква се компанията да поиска от инвеститорите да платят за книжата ѝ между 47 и 51 долара, пише Ройтерс.

Това ще я оцени на между 50 и 54 млрд. долара. За предложения дял на борсата компанията ще набере между 5 и 5.4 млрд. долара.

С това Arm ще се превърне в най-скъпото дружество, листвало се в Ню Йорк от 2021 г. насам, когато производителят на електрически автомобили Rivian Automotive осъществи IPO.

SoftBank обаче може да повиши този рейдж малко преди листването, при положение че интересът е по-голям от очакваното, казва източник на изданието, пожелал анонимност.

Посочената оценка на Arm от около 50-54 млрд. долара ще е значително по-ниска от цената от 64 млрд. долара, при която SoftBank придоби 25% от компанията, които не притежаваше чрез своя Vision Fund. 

Понижението е главно заради по-слабите продажби на компанията, възлезли на 2.68 млрд. долара за последната година. Спадът идва на фона на по-ниските глобални продажби на смартфони.

Arm вече договори голяма част от своите големи клиенти да се превърнат и в инвеститори. Сред тях са компании, като Apple Inc, Nvidia Corp, Alphabet Inc, Advanced Micro Devices Inc, Intel Corp, Samsung Electronics Co Ltd, Cadence Design Systems Inc и Synopsys Inc.

Тяхното желание е да продължат да поддържат добри отношения с Arm и да не позволят на конкурентите да спечелят предимство пред тях.

Чиповете на Arm се използват от повече от 260 технологични компании, които захранват 99% от смартфоните по света, както и от най-малките сензори до суперкомпютрите.