Веригите на доставки в световен мащаб са в по-голяма беда, отколкото много хора смятат.

Пандемията от COVID-19 и напрежението между Китай и Вашингтон им се отразяваха през последните няколко години, а сега към тях може да бъде прибавено още нещо, което да ни попречи да получим навреме новогодишните си подаръци – климатичната криза.

Ситуацията е сериозна през това лято заради историческите суши, които засягат количеството на валежите, вливащи се в Панамския канал. Това понижава нивото на водата в канала и ограничава броя на корабите и товарите, които те могат да транспортират през него.

Това пък, от своя страна, води до натрупване на плавателни съдове, които чакат да преминат през този важен воден път.

Сушите не са нов феномен за Панамския канал, като непредвидимите метеорологични условия се свързват с климатичните промени от години. Сухото време обаче е по-тежко това лято, отчасти заради началото на метеорологичния феномен Ел Ниньо, който се проявява на всеки няколко години.

Това добавя едно ново ниво на непредвидимост, което, според експерт по веригите на доставки, би могло да наложи "фундаментална трансформация" на индустрията.

Глобалните вериги на доставки са проектирани така, че да реагират относително бързо на пазарни условия, като променящо се търсене, казва пред Buisness Insider Нари Вишванатан, старши директор по веригите на доставки в компанията Coupa.

Климатичната криза създава нов вид непредсказуемост, която може да наложи използването на прогнозен анализ на времето с алгоритми и данни, казва Вишванатан.

Транспортна компания е платила над 2 млн. долара за превозването на товари през Панамския канал, а това може да се отрази на потребителските цени.

От платформата за вериги на доставки Project44 съобщиха по-рано през месеца, че сушите са довели до спад на капацитета за корабоплаване през Панамския канал с над 20% в предходните две седмици.

Понижението е притеснително, тъй като сега е пиков период за транспорта, в който търговците засилват превозите в очакване на нарасналото търсене по време на празничния сезон. Около 40% от товарните контейнери за САЩ минават през Панамския канал.

"Ако тази низходяща тенденция продължи, това може да принуди спедиторите да преосмислят избора си на пристанища, на които да доставят стоки, така че да гарантират пълни рафтове по време на празничния сезон," допълват от Project44.

Ситуацията притеснява транспортния гигант Maersk.

"Ниските нива на водата в Панамския канал са ясен пример за последиците от климатичните промени по отношение на валежите и метеорологичните модели по целия свят, което, от своя страна, създава вълнообразен ефект във веригите на доставки," казва представител на компанията.

Струпването на огромни контейнеровози и танкери в Панамския канал е толкова сериозно, че транспортна компания наскоро е платила над 2 млн. долара, за да се нареди най-отпред на опашката за преминаване на водния път.

Подобни допълнителни такси увеличават транспортните разходи и биха могли да се прехвърлят към цените за крайния потребител.

"Допълнителните такси за преминаване на Панамския канал и ограниченията за плавателни съдове вероятно ще означават по-високи цени за дрехи и обувки за щатските потребители през този празничен сезон," заяви през юни Стивън Ламар, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на американските компании за облекло и обувки.

Метеорологичната прогноза не е окуражаваща за корабите, които преминават през Панамския канал, в краткосрочен и дългосрочен план, казва Джон Дейвис, главен метеоролог в Everstream Analytics.

Това е така, защото климатичният феномен Ел Ниньо ще се засили, което може би ще доведе до валежи под нормите от края на тази година до началото на 2024 г., заяви той.

Веригите на доставки вече бяха в хаос вследствие на COVID-19, геополитиката и повишаващите се разходи в Китай

Струпването на плавателни съдове в Панамския канал е притеснително, защото увеличава съществуващия натиск върху веригите на доставки в световен мащаб.

Пандемията от COVID-19 и строгите мерки в Китай по отношение на локдауните очертаха рисковете от голямата зависимост от източноазиатската страна, която беше световната производствена площадка през последните четири десетилетия.

Един от примерите е технологичният гигант Apple, засегнат от смушения във веригата на доставките вследствие на мерките на Китай за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Пандемията ускори диверисификацията на глобалните вериги на доставките и отдалечаването им от Китай, което започна около 2018 г., след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп стартира търговска война срещу страната.

Напрежението между Вашингтон и Пекин остава високо и при администрацията на президента Джо Байдън, най-вече в сферата на високотехнологичните чипове, което принуждава инвеститорите по света да преосмислят рисковете за своя бизнес.

Още преди геополитиката да придобие огромна роля в пренасочването на веригите на доставки, разходите вече принуждаваха някои компании да се изтеглят от Китай.