Синдикатът на обединените автомобилни работници в САЩ започна едновременни стачни действия в три фабрики в Детройт от петък (15 септември) в полунощ, с което постави началото на най-амбициозната индустриална трудова акция в САЩ за последните близо три десетилетия, съобщава Ройтерс.

Стачката ще спре производството на няколко модела, включително Ford Bronco, Jeep Wrangler и Chevrolet Colorado.

Президентът на профсъюза United Auto Workers (UAW) Шон Фейн каза, че широката обща стачка засега се отлага, но предупреди, че всички опции са отворени, ако не бъдат подписани нови договори за служителите. 

Фейн изложи планове за безпрецедентните едновременни спирания на операциите в САЩ на General Motors, Ford и Stellantis на живо във Facebook по-малко от два часа преди изтичането на стария договор.

"За първи път в нашата история ще ударим и тримата от Голямата тройка на Детройт", каза Фейн.

Стачките, които включват общо 12 700 работници, ще се проведат в монтажни заводи, управлявани от Ford в Уейн, Мичиган, GM във Уенцвил, Мисури и марката Jeep на Stellantis в Толедо, Охайо.

Те са от решаващо значение за производството на някои от най-печелившите автомобили на Детройтската тройка.

Решението на синдиката да започне с таргетирани стачки, а не с общонационални действия, може да ограничи цената, която той трябва да заплати.

UAW разполага със стачен фонд от 825 милиона долара, което бледнее, в сравнение с милиардите ликвидност, натрупани от автомобилните производители благодарение на стабилните им печалби.

Ограничената стачка може също така да намали потенциалните икономически щети, които биха произтекли от широкоразпространеното, продължително спиране на операциите в Детройт.

Stellantis разполага с джипове за повече от 90 дни на склад, според данните на Cox Automotive. Едноседмичното спиране на завода на Jeep на Stellantis в Толедо обаче може да намали приходите на компанията с повече от 380 милиона долара.

"Ако преговорите не тръгнат в посока, която Фейн смята за положителна, можем да очакваме по-голяма стачка след седмица или две“, коментира пред Ройтерс анализаторът на Auto Forecast Solutions Сам Фиорани.

Той изчислява, че ограничените стачни действия ще спрат производството на около 24 000 автомобила седмично.  

Как се стигна до стачката? 

Синдикатът настоява за увеличение на заплатите с 40%. Автопроизводителите предлагат ръст на възнагражденията до 20%, но без ключовите придобивки, изисквани от синдиката.

Никой от Детройтската тройка не е предложил премахване на диференцираните системи за заплащане, които изискват новоназначените да останат на работа в продължение на осем години, за да печелят същата сума като работниците ветерани. Отпадането на това ограничение беше сред основните изисквания на UAW. 

Синдикалистите твърдят, че автомобилните работници никога не са били напълно компенсирани за жертвите, които направиха след финансовата криза от 2008-09 г., когато се съгласиха на редица съкращения, за да спасят индустрията.

За разлика от тях, автомобилните производители получиха огромни помощи от държавата и скоро се върнаха към рекордни печалби.

Ford каза в изявление, че последните предложения на UAW ще удвоят разходите за труд в САЩ и ще направят индустрията неконкурентоспособна спрямо Tesla и останалите конкуренти извън съюза.  

Преди обръщението на Фейн главният изпълнителен директор на GM Джералд Джонсън заяви, че предложенията за заплатите и придобивките на UAW ще струват на автомобилния производител 100 милиарда долара и са невъзможни за изпълнение.

Изпълнителният директор на Ford Джим Фарли коментира, че бъдещето на индустрията е заложено на карта и призова и двете страни да направят всичко възможно, за да предотвратят катастрофален изход.

Фейн отхвърли твърденията на производителите на автомобили, че исканията на синдикатите ще струват твърде скъпо, като каза, че компаниите са похарчили милиарди за обратно изкупуване на акции и заплати на изпълнителните си директори.

Доставчиците на части и другите сектори, които зависят от производителите на автомобили и техните работници, също ще пострадат, ако UAW затвори производствените операции на Голямата детройтска тройка в САЩ. 

Икономика и политика

Преговорите се превърнаха и в политически проблем за президента Джо Байдън, който призовава за намирането на решение и постигането на сделка.

Администрацията на Байдън налива милиарди долари федерални субсидии за разширяване на продажбите на електрически превозни средства. Но преминаването към електромобили може да застраши работните места, свързани с производството на двигатели с вътрешно горене. 

 "Мисля, че администрацията на Байдън просто продължава да наблюдава тази бавно наближаваща автомобилна катастрофа, докато нейната стратегия за електромобилите се сблъсква челно със синдикатите“, коментира анализаторът на Wedbush Дан Айвс.

Президентът на UAW Шон Фейн възприе неортодоксален подход към преговорите, "пазарейки се" и с трите автомобилни производители от Детройт едновременно.

Бившите лидери на синдиката обикновено избираха една компания, която да определи модел на договор за другите две. Фейн обаче изправя компаниите една срещу друга, опитвайки се да увеличи офертите им.

Въпреки че сделката с един или повече от автомобилните производители може да дойде по всяко време, стачката е удобен момент за останалите производители извън профсъюза да увеличат пазарния си дял.

Сред тях са компании, като Tesla, Toyota, Honda и Mercedes, които също притежават заводи в САЩ. 

Те представляват повече от половината от превозните средства, продадени на американския пазар, но компаниите от Детройт произвеждат някои от най-продаваните автомобили, като пикапите Ford F-150, Chevrolet Silverado и Jeep.

Една пълномащабна стачка би засегнала печалбите им с между 400 до 500 милиона долара на седмица, изчислява Deutsche Bank.

Някои от тези загуби могат да бъдат възстановени чрез увеличаване на производствените графици след стачката, но тази възможност избледнява, ако протестите продължат седмици или месеци.