Малко събития в технологичния календар предизвикват толкова шум, колкото пускането на най-новия iPhone. На 12 септември изпълнителният директор на Apple Тим Кук представи актуалната гама от устройства, които нарече "наистина невероятни".  

Но наскоро имаше и друг дебют на конкурентна джаджа, която също развълнува технологичния свят. В края на август, без предварително предупреждение, Huawei показа Mate 60 Pro - първият изцяло произведен в Китай смартфон, който може да използва 5G мрежи.

Процесорите в него са произведени от SMIC - китайския "шампион" в производството на чипове. Интересното е, че САЩ се опитваха да спрат Huawei и други китайски компании да се сдобият именно с този тип технологии.

И ако напредъкът на китайските конкуренти не беше достатъчен, за да влоши настроенията на акционерите на Apple, няколко дни по-късно излезе новината, че някои китайски правителствени отдели и държавни фирми може да забранят използването на iPhone от техните служители. 

Цената на акциите на американския гигант падна с 6%, изтривайки около 200 милиарда долара от пазарната му капитализация. 

Прякото въздействие на забраната върху Apple би било минимално, тъй като много малка част от около 7-те милиона държавни служители в Китай могат да си позволят iPhone, според анализ на инвестиционната банка Jefferies.

Но все пак информацията беше приета като сигнал, че дори Apple, чиито отношения с Китай отдавна са сравнително добри, не е неуязвима за геополитиката, пише The Economist.

Нещо повече, китайските проблеми на най-ценната компания в САЩ, съчетани с новопридобитата мощ на SMIC в производството на чипове, могат да провокират по-агресивните политици във Вашингтон да затегнат ограниченията в търговията с Поднебесната империя.

Китайците може да отговорят и така ще се стигне до повторна ескалация в отношенията. При това положение едва ли е чудно, че инвеститорите са уплашени.

Досега битката се отразява най-зле на производителите на полупроводници. Миналата година САЩ ограничи износа за Китай на модерни чипове и инструменти за производството им.

Nvidia, която е специализирана в процесори за изкуствен интелект (AI) и чиято пазарна стойност надхвърли 1 трилион долара тази година, заяви, че търговските бариери ще намалят тримесечните ѝ приходи с 6%. 

По-строгият контрол може да навреди на продажбите на AI чипове за центровете за данни. Между 20% и 25% от тях отиват в Китай.

През август Nvidia заяви, че американското правителство контролира износа на най-модерните AI чипове за Близкия изток, вероятно за да попречи на китайските фирми да си ги набавят оттам. 

Производителите на чипове пострадаха и от китайското отмъщение. През май Пекин забрани чипове памет, произведени от Micron, да бъдат използвани в определени инфраструктурни проекти.

Базираната в Айдахо компания заяви, че това може да намали годишните ѝ приходи с повече от 10%. 

Новината за забраната на Apple за държавните служители свалиха цените на акциите на американските доставчици на чипове на производителя на iPhone, като Cirrus, Qualcomm и Skyworks. Китайските регулатори забавиха и одобрението на някои големи американски придобивания.

В резултат на това в началото на август Intel - друг производител на чипове, се отказа от опитите си да придобие израелската компания Tower Semiconductor за 5.4 млрд. долара. 

Положението на американските производители на оборудване за производство на чипове не е еднозначно.

LAM Research и Applied Materials - две от компаниите, които произвеждат подобни инструменти, предупредиха миналата година за потенциален удар от 2 милиарда долара в продажбите през 2023 г., което се равнява на около 10% от приходите.

Част от загубите биха могли да бъдат компенсирани от нарастващите продажби на оборудване, използвано в производството на по-малко модерни полупроводници. Американските компании могат да продължат да ги продават на Китай, който ги складира, докато все още може.

Според консултантската компания New Street Research, китайските покупки на такива инструменти са се увеличили приблизително четири пъти между 2019 г. и 2023 г.

По-нататъшната ескалация в отношенията между Вашингтон и Пекин може да нарани и останалите американските технологични гиганти. Според The Wall Street Journal ,администрацията на президента Джо Байдън обмисля ограничаване на достъпа на Китай до американски облачни изчисления.

Това би поставило Alphabet, Amazon и Microsoft "на фронтовата линия". 

Най-големите губещи в очите на американците трябваше да бъдат Huawei, SMIC и другите китайски технологични титани. Те със сигурност са пострадали в известна степен, но днес се възползват от технонационализма, който е страничен продукт на геополитическата борба. 

Делът на Huawei от вътрешните продажби на смартфони е нараснал от 7% на 13% през годината до второто тримесечие на 2023 г., изчислява изследователската компания IDC.

Новото 5G устройство на компанията, което се разпродаде буквално за два дни, може да засили позициите ѝ допълнително, заедно със забраната за iPhone. 

Huawei също се възползва от усилията на SMIC за иновации около американския контрол. В седмицата след представянето на Mate 60 Pro, цената на акциите на производителя на чипове скочи с 10%. 

Вероятно "ястребите" във Вашингтон, които имаха намерение да ударят китайския технологичен сектор чрез забрана на износа на ключови компоненти, не са си представяли резултатите точно по този начин, пише още изданието.