Голяма част от щатските еднорози (бел. ред. стартъп компании с оценка над 1 млрд. долара) имат поне един основател емигрант, според Националната фондация за американска политика (NFAP).

И докато част от създателите на тези компании са добре известни на всички, подобно на стоящия зад SpaceX Илон Мъск, стотици други не са популярни за широката общественост.

Общо 382 основатели емигранти са част от екипите, разработили 319 от 582-те щатски еднорога. Те произхождат от 59 различни държави.

Начело в списъка

Индия и Израел могат да се похвалят с най-много съоснователи на стартиращи щатски компании с оценка от над 1 млрд. долара – съответно 66 и 54.

Далеч назад са Великобритания и Канада с респективно 27 и 22, както и Китай с 21. В топ 10 по този показател са още Франция, Германия, Русия, Украйна и Иран.

България

Страната ни дели 24-а позиция в класацията с Беларус, Ирландия, Кения, Ливан, Филипините, Южна Африка, Тайван и Турция. Всяка от тези държави има по трима представители, участвали в създаването на компании за милиарди.  

Кои са стартъпите с българско участие?

Upgrade

Аделина Грозданова е един от четиримата основатели на Upgrade. Тя завършва Принстън през 2007 г. и в момента се занимава с връзката с инвеститорите и капиталовите пазари на компанията.

Upgrade е финансово-технологичен стартъп, предлагащ потребителски заеми и собствена банкова карта на потребителите си. Към днешна дата за компанията работят 1250 души, а тя е оценена на 6.5 млрд. долара.

Orca Bio

Иван Димов е един от двамата основатели на компанията, предлагаща иновативна клетъчна терапия за пациенти с рак на кръвта. За Orca Bio в момента работят 91 души, а оценката й, според последния рунд за финансиране, възлиза на 1 млрд. долара.

Aircall

Джонатан Ангелов е един от петимата основатели на Aircall, останалите са французи. За компанията работят 660 души, оценката й възлиза на 1 млрд. долара. Aircall предоставя облачно-базиран кол център и телефонна система на клиентите си. 

Защо Robinhood не попада в класацията? 

Още един българин е сред основателите на щатска компания еднорог - Влад Тенев, който заедно със своя съквартирант от университета Байджу Бхат създават Robinhood Markers.

Компанията се листна на борсата и днес се оценява на 9.45 млрд. долара. Именно й публичният статут е причината тя да не попада в класацията. По същата причина от нея липстват и компании, като Moderna, Zoom и други. Влад Тенев притежава 8% от Robinhood, според данни на сп. Forbes. 

Общата стойност на всички над 300 стартъп компании, които не са листнати на щатската борса и са оценени на поне 1 млрд. долара, възлиза на 1.2 трилиона долара. Това е повече от стойността на всички публични компании на борсите в Аржентина, Перу, Колумбия, Португалия, Ирландия, Мексико и Русия.

Най-скъпите еднорози, основани от емигранти

SpaceX, Stripe, Instacart и DataBricks към днешна дата са трите стартиращи компании, основани от емигранти, с най-висока оценка. Stripe, която предоставя онлайн разплащания, се оценява на 125 млрд. долара - с 15 млрд. долара по-малко от компанията на Илон Мъск SpaceX.

Най-голямата щатска компания за доставка на хранителни стоки Instacart се оценява на 39 млрд. долара, докато DataBricks - на милиард по-малко. Софтуерната компания, разработваща модели за работа с изкуствен интелект, е с двама основатели от Румъния.

Топ 5 се допълва от Epic Games (31 млрд. долара), която е създател на редица популярни видеоигри.