Учени твърдят, че са открили най-старите обувки в Европа – сандали, изплетени от трева, за които се смята, че са на около 6 000 години.

Те са сред множеството древни предмети, открити в пещера с прилепи в Испания, плячкосана oт миньори през 19-и век, като са анализирани в ново изследване.

Обувките са необичайно добре запазени, благодарение на ниската влажност и хладните ветрове в пещерата. Учените казват, че са анализирали още кошници и комплект инструменти.

Предметите са "най-старите и най-добре запазени материали от растителни влакнести материали в Южна Европа, известни досега", казва съавторът на изследването Мария Ереро Отал.

"Документираното технологично разнообразие и обработка на суровини подчертават уменията на праисторическите общности," допълва тя.

Колекцията от 76 предмета, намерени в пещерата, са с около 2 000 години по-стари, отколкото се е смятало преди, показват използваните нови техники на датиране. Някои от тях са на 9 000 години.

Откритите сандали са от Новокаменната епоха, което ги прави по-стари от кожените обувки на 5 500 години, намерени в пещера в Армения през 2008 г.

Сандалите на 6 000 години са открити в Пещерата на прилепите в Андалусия, Югозападна Испания.

Според авторите на проучването, през 1831 г., достъп до пещерата е имал земевладелец, който е събирал изпражнения от прилепите и ги използвал за наторяване.

По-малко от две десетилетия по-късно пещерата е използвана от миньори, които при прокопаването ѝ са открили галерия с частично мумифицирани трупове, кошници, дървени инструменти, както и зъби от диво прасе и уникална златна диадема.