Цените на необработените диаманти падат през 2023 г., тъй като много потребители избягват луксозните стоки след пандемията.

Цените на нешлифованите камъни са на най-ниското си ниво от година, според Глобалния индекс на необработените диаманти. Анализатори от индустрията отдават спада на намаляващите продажби в бижутерийните магазини.

Тъй като харчеха по-малко пари за ресторанти и пътувания по време на пандемията, “хората имаха излишни средства за несъществени покупки,” отбелязва Пол Зимниски, анализатор от диамантената индустрия.

Цените на диамантите отразяват факта, че потребителите избират услугите пред бижутата. Хората се хранят в ресторанти, пътуват и харчат средства за изживявания вместо за луксозни стоки, казват анализатори.

“Пазарът на диамантите се движи изцяло от потребителите,” според независимия анализатор Едан Голан.

Търсенето на диамантени бижута от страна на потребителите влияе на цените на необработените диаманти и до известна степен на цените на дребно. Търговците на дребно стимулират потребителското търсене, като наливат стотици милиони долари в реклама.

Падащите цени идват след две рекордни години за продажбите на необработени диаманти. През 2021 и 2022 г. търсенето на бижута с естествени диаманти беше рекордно високо.

“Имаше едно параболично движение, а сега има корекция в противоположната посока,” отбелязва Зимниски. Спадът в цените на необработените диаманти обаче не означава, че потребителите могат да очакват по-ниски цени в магазините.

Търговците на дребно обикновено не коригират цените си въз основа на пазара на необработени диаманти, независимо от това дали суровината поскъпва или поевтинява. “Търговците на дребно определят своите цени и яростно защитават своите брутни печалби”, казва Голан.

Въпреки че цените на необработените диаманти падат, купуването на еднокаратов кръгъл диамант в магазина е средно с 3% по-скъпо сега, отколкото е било през януари 2020 г., допълва той.

“В краткосрочен план, ако цените на едро паднат, някои бижутери ще се опитат да се възползват от възможността да увеличат маржа си на печалба,” казва Зимниски.

Анализатори от индустрията очакват скок в цените на дребно по време на новогодишния празничен сезон и в началото на 2024 г. Зимните месеци са пикови за годежи, а Коледа и Свети Валентин обикновено са доходоносни празници за бижутерийните компании.

Това може да доведе до леко увеличение на цените на необработените диаманти, но “като цяло ще отчетем спад в продажбите на годишна база по време на празничния сезон,” прогнозира Дейвод Джонсън, говорител на De Beers - една от най-големите компании за диаманти в света.

Зимниски също очаква спад на пазара тази година, в сравнение с пиковете от 2021 и 2022 г., но казва, че икономическите индикатори в САЩ са обещаващи.

“Фондовият пазар се представя относително добре, а заетостта е висока,” казва той, което проправя пътя за постепенно възстановяване на цените на необработените диаманти през 2024 г.