Не можете да поставите цена на истинската любов. Освен ако не става въпрос за годежен пръстен, защото тогава нещата са малко по-различни. 

За щастие на влюбените, готови да предложат на своя любим човек, днес диамантите се продават със сериозни отстъпки, особено популярната гама с размер от около 1 карат. Вероятно ниските цени са само временно предизвикателство за диамантената индустрия, но има и по-дългосрочни тенденции, които заплашват да отнемат част от блясъка на скъпоценните камъни през следващите десетилетия, пише The Wall Street Journal. 

Защо диамантите поевтиняха тази година?

През 2021 г. и 2022 г. стойността на скъпоценните камъни се покачи до многогодишни върхове, но това не се случи само с диамантите. Цените на много стоки скочиха, тъй като стимулираните от държавните помощи потребители започнаха да харчат повече по време на пандемията от COVID-19. 

Индустриалният анализатор Едан Голан изчислява, че продажбите на диамантени бижута в САЩ са се увеличили с 57.4% през 2021 г. и са задържали високите си нива и през 2022 г.

Диамантите обикновено са популярни покупки след бедствия и кризи. Продажбите са се увеличили в САЩ след терористичните атаки от 11 септември през 2001 г. и в Япония след катастрофалното цунами през 2011 г., според анализатора на диамантената индустрия Пол Зимниски.

"Хората купуват по-малко неща, но по-хубави, по-смислени и по-ценни. Пандемията е най-пресният пример за това", смята той. 

Войната в Украйна също се отразява на доставките

В допълнение към силното търсене, прекъсването на доставките от Русия след нахлуването ѝ в Украйна, помогна за допълнителното повишаване на цените през 2022 г. Западните застрахователи избягваха руските производители и бяха наложени ограничения върху достъпа им до глобалната платежната система Swift. 

Въпреки че САЩ наложиха санкции върху руските диаманти още миналата година, някои "вратички" правят възможно руските камъни, шлифовани и полирани на други места по света, например в Индия, все пак да достигат до американския пазар.  Междувременно, в Европейския съюз засега няма забрана за тях.

Оттогава руското предлагане се възстанови, тъй като индустрията намери пътища към пазара през трети страни, като Китай, според Зимниски. Той изчислява, че предлагането на руски диаманти на пазара е намаляло само с 10% в сравнение с нивата преди инвазията. 

Докога диамантите ще се търгуват "с отстъпка"? 

Цените на полираните диаманти са намалели с около 27% спрямо пика си през 2022 г., според диамантената борса IDEX.1-каратов кръгъл, почти безцветен естествен диамант с много леки дефекти би струвал 5185 долара в момента, което е отстъпка от 1900 в сравнение с началото на 2022 г.

Наблюдателите на индустрията смятат, че спадът в цените на диамантите е просто "махмурлук" след пандемичния бум. Когато търсенето скочи рязко през 2021 г., индустрията влезе в режим на свръхпроизводство преди да се сблъска с намаления потребителски апетит през 2023 г. Търсенето от Китай, вторият по големина пазар за диаманти след САЩ, също не беше толкова силно, колкото се очакваше. А това означава, че търговците на диаманти и бижутерите в крайна сметка натрупаха запаси. 

Anglo American, собственикът на най-големата компания за добив на диаманти De Beers, обяви, че приходите ѝ са намалели с 21% през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г., позовавайки се на натрупването на запаси от полирани диаманти и на макроикономическите затруднения.

По-малко сватби - по-ниски цени 

И докато пандемията от COVID-19 изигра положителна роля за пазара на луксозни стоки, тя със сигурност повлия негативно на запознанствата, годежите и предложенията за брак. Signet Jewellers, собственик на Kay Jewellers и най-големият търговец на дребно на диамантени бижута в света, заяви, че има двуцифрен спад в годежите през тримесечието, приключило на 29 април.

Оказва се, че по-големите камъни се предлагат с най-големи намаления. Годежен пръстен от 1.5 карата днес вероятно се продава с по-голяма отстъпка от някое колие или друго бижу, обсипано с повече на брой, но по-малки диаманти. 

Камъните в диапазона от 0.75 до 1.5 карата, както и тези между 3 и 4 карата, се търгуват на 10-годишно дъно, според данни от Zimnisky Global Rough Diamond Index. Ценообразуването на най-малките (0.13 до 0.42 карата) и най-големите (5 до 9 карата) камъни остава по-устойчиво. Цените на най-малките диаманти са близо до 10-годишния си връх, достигнат по време на пандемията. 

Компаниите за луксозни бижута като Cartier са склонни да купуват много по-малки, висококачествени диаманти - видовете, които украсяват часовниците или използвани за фини дизайни на брошки. Richemont, която притежава марките за луксозни бижута Cartier и Van Cleef & Arpels, отбеляза ръст на продажбите от 19% на годишна база през второто тримесечие на тази година.

Как спадът в цените може да се отрази на индустрията? 

Настоящият спад на търсенето няма вероятност да навреди на диамантената индустрия в близко бъдеще, стига икономическите условия да не се влошат драматично. Въз основа на глобалните икономически прогнози, Зимниски очаква следващата година търсенето на диамантени бижута да се възстанови над нивата от 2022 г. 

Signet каза по време на презентация в деня на инвеститора, че очаква годежите и сватбите да започнат да се възстановяват през 2024 г., отбелязвайки, че хората са били нетърпеливи да възобновят срещите веднага след прекратяването на локдауните.  

Друго развитие, което трябва да се наблюдава, е дали страните от Г-7 следват стриктно предложената от тях забрана за внос на руски диаманти. Групата заяви, че ще работи за затягане на санкциите, включително върху полираните диаманти. Русия е един от най-големите източници на сурови диаманти в света и една евентуална по-строга забрана за износа им би повишила цените.

Още по-притеснителна обаче е дългосрочната перспектива на индустрията. Броят на браковете намалява както в САЩ, така и в Китай. Двете страни са най-големите пазари за диамантени бижута със съответно 55% и 10% дял от търсенето, според De Beers. 

Годежните пръстени съставляват около една четвърт от търсенето на диамантени бижута в САЩ.

Междувременно, синтетичните диаманти, създадени в лаборатории, стават все по-евтини и по-популярни. Около 36% от камъните в годежните пръстени през 2022 г. са били синтетични, спрямо 18% през 2020 г., според проучване, проведено от сватбената онлайн платформа Knot. Индустриалните анализатори казват, че "отгледаните" в лаборатория диаманти засега не отнемат от пазарния дял на естествените, тъй като клиентелата им е различна, но в бъдеще и това може да се промени. 

Съгласно споразумение, което De Beers сключи с Ботсвана миналия месец, страната има намерение да увеличи дела на диамантите, които прибира от мините на компанията,  от 25% на 50% през следващото десетилетие. Тъй като De Beers ще добива по-малко диаманти, един от рисковете е компанията да намали инвестициите в маркетинговата си дейност.  

Междувременно браншовата организация Natural Diamond Council загуби част от маркетинговия си бюджет, след като руският производител на диаманти Alrosa прекрати членството си и спря вноските в нейния бюджет.

По всичко личи, че поддържането на блясъка на естествените диаманти изглежда по-предизвикателно от всякога, пише още The Wall Street Journal.