Акциите на Sphere Entertainment скочиха със 17% по време на вчерашната борсова сесия, след като в известната като Сферата зала в Лас Вегас през уикенда се проведе първия концерт на рок групата U2.

Книжата на компанията, в крайна сметка, приключиха вчерашната сесия с повишение от 11% до 41.29 долара за брой.

Видеа от разпродадения концерт бързо обиколиха социалните медии през уикенда, в които се вижда как U2 изпълняват своите хитoве на фона на умопомрачителни визуализации, показвани на огромен LED екран.

Сферата се намира в Лас Вегас и разполага с 1.2 милиона светодиода с размера на хокейна шайба от външната си страна. Отвътре мястото за концерти е оборудвано с огромен LED екран с площ близо 15 000 кв. м.

Разделителната способност на вътрешния LED екран е 16k, което го прави екрана с най-голяма разделителна способност в света.

Анализаторът на Macquarie Пол Голдинг, присъствал на концерта на U2, казва, че не е преувеличение, ако това се нарече революционен скок в изпълненията на живо.

"Изтънчеността и уникалността може да направят адаптивността на шоуто предизвикателна отначало, но също така биха могли да извлекат най-доброто от изпълнителите," допълва той.

Строителството на Сферата започна през 2018 г., като тя е дело на компанията Madison Square Garden Entertainment Corp и струва около 2.3 млрд. долара.

Видеа с външния LED екран, на който се сменят различни анимации и реклами вечер, бързо придобиха популярност в социалните медии, след като екранът беше включен за първи път през лятото.

Madison Square Garden смени името на своята компания майка на Sphere Entertainment по-рано през годината и отдели по-традиционните си места за развлечения в Ню Йорк в публичната компания Madison Square Garden Entertainment.

Сферата е с капацитет от малко под 18 000 места. U2 ще изнесат 25 концерта там, като цените на билетите варират от около 400 до 1 500 долара.

Акциите на Sphere Entertainment поскъпнаха най-много до 43.59 долара вчера и бележат скок в цената от 104% от началото на годината. Компанията има планове да построи подобна Сфера и в Лондон. Пазарната ѝ капитализация в момента е около 1.4 млрд. долара.