Безспирните разпродажби на пазарите на облигации по света покачиха доходността по 30-годишните щатски държавни ценни книжа до 5% за първи път от 2007 г., докато тази по германските 10-годишни държавни облигации нарасна до 3%, като подобни движения биха могли да ускорят икономическия спад.

Нарастващото усещане, че лихвите в големите икономики ще останат по-високи за по-дълго време с цел ограничаване на инфлацията, данните за щатската икономика и разпродажбите на позициите на трейдърите, очаквали поскъпване на облигациите, оказаха сериозен ефект.

На пазара на щатски държавни ценни книжа, който е считан за основата на глобалната финансова система, доходността по 10-годишните книжа скочи с близо 30 базисни пункта, до 4.8% само през тази седмица и нараства с близо 100 базисни пункта от началото на годината, след като скочи с над 200 базисни пункта през 2022 г.

Доходността по 30-годишните щатски облигации докосна психологическото ниво от 5% за първи път от световната финансова криза, а тази по германските 10-годишни книжа достигна 3%, което е нов връх на пазар, отбелязал отрицателна доходност в началото на 2022 г.

На фона на задълбочаващите се разпродажби, доходността по 10-годишните канадски и австралийски държавни облигации скочи с по над 50 базисни пункта тази седмица, а тази по британските 30-годишни държавни облигации достигна 25-годишен връх от над 5%.

"Ако това бързо повишение продължи, то ще се отрази на апетита към риск по-ясно и ще станем свидетели на по-големи спадове на пазарите на акции, по-големи увеличения на спредовете и завръщане на някои парични потоци, а това би трябвало да спре движението," казва Ян фон Герх, старши пазарен анализатор в Nordea.

Разходите на правителства за техните задължения влияят на всичко - от лихвите по ипотечните кредити на собствениците на жилища, до лихвите по корпоративните заеми, като скоростта на спада при облигациите предизвиква тревога на пазарите на акции и в същото време оскъпява считания за валута убежище щатски долар.

Това, от своя страна, се отразява негативно на другите валути, като японската йена.

Анализатори на пазара на дългови книжа все още очакват доходността по облигациите да пада, а те да поскъпват на фона на отслабващата световна икономика.

Според тях обаче, моментното състояние на пазара предполага продължаване на низходящия тренд -  особено на фона на инвеститорите, които са задържали позициите си в очакване на поскъпване и сега капитулират.

"В момента зад разпродажбите има огромна инерция, защото позиционирането на пазара беше погрешно," казва Хуан Валенсуела, портфейлен мениджър в компанията за управление на активи Artemis.

"Много хора подкрепяха идеята, че е време да се купуват държавни облигации, тъй като Фед достига пик на лихвените проценти, което означава, че по-голямата част от пазара е заела дълги позиции."

Вследствие на разпродажбите напоследък, пазарите на облигации са на път да запишат загуба в трета поредна година. Признак за предстоящо засилване на волатилността е това, че следният отблизо индекс MOVE нарасна до четиримесечен връх.

Анализатори казват, че повишението на коригираните с инфлацията реални лихви е особено тежко за корпоративните кредитополучатели.

Новото повишение на лихвите по заемите е главоболие и за централните банки, които трябва да преценяват между необходимостта от това да оставят лихвените проценти високи с цел ограничаване и влошаващите се икономически перспективи.

"В дългосрочен план, това движение, само по себе си, има силата да посее семената на собсвения си крах," казва Ричард Макгуайър от Rabobank, която очаква рецесия.

"Парадоксалното е, че тази разпродажба при облигациите само подсилва нашата увереност в това, защото тя ще доведе до неизбежно затягане на финансовите условия, което пък ще се отрази на търсенето в бъдеще."