Японска суши верига, обект на вълна от шеги, предизвикали безпокойство относно хигиената в заведенията й, изобрети дигитален конвейер за сервиране на храна на клиентите.

Вместо да поставят суши на въртяща се конвейерна лента, от която клиентите да вземат поръчките си – практика, известна като kaiten, три заведения от веригата Sushiro ще копират изживяването чрез анимация, възпроизвеждана на сензорен екран, монтиран на всяка маса, посочват от управляващата компания Akindo Sushiro Co.

Клиентите могат да поръчват чрез екрани, показващи анимационно суши и друга храна. След това поръчката ще бъде доставено директно на тяхната маса на отделен конвейер от кухнята.

От компанията посочват, че пилотното „изживяване в магазините от следващо поколение“ е стартирало във вторник в три заведения в Токио, Осака и Нагоя.

Веригата беше обект на поредица от шеги, наречени „суши тероризъм“, от началото на годината. Вдъхновени от популярни онлайн видеоклипове, майтапчии се снимаха, докато облизват с бутилки соев сос или подправят храната на конвейерните ленти в ресторантите на веригата.

Полицията арестува най-малко петима души в два отделни инцидента, включващи шеги в суши ресторант и верига магазини за говеждо месо през 2023 г.

През юни обществената телевизия NHK съобщи, че Akindo Sushiro съди гимназист за 67 милиона йени (480 000 долара), след като през януари са качени кадри в социалните медии, показващи как той облизва пръста си, преди да докосне чиния със суши, която минава покрай него на конвейера.

Компанията твърди, че е загубила около 16 милиарда йени (115 милиона долара) след публикуването на видеото, показващо действията му в заведение на Sushiro в централния град Гифу, което е довело до рязък спад както на клиентите, така и в цената акциите на компанията майка Akindo Sushiro Co.

Дигитално изживяване

Според Akindo Sushiro, сензорните екрани комбинират дигиталното изживяване с традиционното „удоволствие от възможността да избирате суши“.

„Ние се развиваме, като запазваме ангажимента си към вкуса“, се казва в изявлението на компанията за CNN, добавяйки, че клиентите могат да се насладят на своето суши „спокойно“.

Екраните могат да се използват от двама души наведнъж, като гостите имат възможност да участват в игри и викторини на новите терминали.

Някои клиенти оценяват усилията за подобряване на хигиената.

„Това има смисъл и вероятно ще осигури повече модерна атмосфера, особено за туристите, които се връщат в Япония след пандемията“, казва Алесио Прокопио - италианец, живеещ в Токио. Той добавя, че новата стратегия може да помогне и за намаляване на хранителните отпадъци.

Но други се притесняват, че този ход може да навреди на същността на традиционния стил kaiten. „Ще бъде жалко да загубим влака със суши“, казва Хидеки - друг чест посетител на заведенията от веригата, който предпочита да съобщи само първото си име.

Студентът от западната префектура Хиого казва, че ще му липсва удобството да може да си вземе суши директно от конвейерните ленти, ако те, в крайна сметка, бъдат премахнати напълно.