Потребителите в САЩ все още харчат пари за пържени картофки като гарнитура към своите ястия, a това може да бъде положителен знак за икономиката.

По данни на доставчика на замразени картофи Lamb Weston Holdings делът на потребителите, които поръчват емблематичната гарнитура към своите ястия, остава над нивата отпреди пандемията, казва главният изпълнителен директор Том Уърнър.

Това би могло да е индикация за издръжливостта на потребителите, въпреки че инфлацията ги удари по джоба, а опасенията относно евентуална рецесия нараснаха.

“Глобалната категория на замразените картофи продължава да е в солидно състояние, като търсенето и предлагането са балансирани,” казва Уърнър.

“Темповете, с които потребителите поръчват пържени картофи, когато посещават ресторант или пък други заведения за хранене на нашите ключови пазари, остават до голяма степен стабилни и над нивата отпреди пандемията.”

Когато потребителите усещат натиск, естествената реакция е да ограничат разходите чрез мерки, като преминаване към по-евтини марки или намаляване на някои странични харчове.

В случая с Lamb Weston и компаниите за бързо хранене, това може да се прояви под формата на клиенти, които избират да пропуснат картофките или други гарнитури в опит да ограничат разходите.

Ефектът от инфлацията, разбира се, може да засегне бизнеса по начини, различни от продажбата на пържени картофи.

От Lamb Weston отчитат малка промяна в общата посещаемост на заведенията за хранене на ключови щатски пазари, но доказателствата за промяна в потребителското поведение са налице – ръстът при доставчиците на храна с бързо обслужване, които обикновено са по-достъпни, балансира спада, който се наблюдава при ресторантите с пълно обслужване.

Уърнър също така казва, че инфлацията може да продължи да повишава разходите на компанията, по-конкретно във връзка с цените на договорите за картофи.

Той посочва месец юни като източник на по-слаба посещаемост по време на финансовото четвърто тримесечие. Според него обаче, положението се подобрява оттогава и той запазва увереност в способностите на компанията да се справи с евентуален икономически спад.

“Подозираме, че тенденциите при посещаемостта на ресторантите ще останат волатилни в краткосрочен план, тъй като високите лихви, високата инфлация и несигурността се отразяват на потребителите,” казва Уърнър.

“Имайки предвид това, търсенето на замразени картофи се оказва устойчиво през най-трудните икономически времена и ние продължаваме да запазваме увереност в дългосрочните перспективи за растеж на тази категория в глобален аспект.”

Акциите на Lamb Weston поскъпнаха с над 8%, до 97.75 долара за брой във вчерашната борсова сесия.