Цените на петрола скочиха с 4%, след като конфликтът между Израел и Хамас навлезе в третия си ден след изненадващото нападение от страна на палестинската групировка в събота.

По-рано днес петролът от сорта брент се търгуваше с повишение в цената от 4.53% при 88.41 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) поскъпваше с 4.69%, до 88.67 долара за барел.

След това двата контракта ограничиха ръста си до 3.63% (86.03 долара за барел) и 3.91% (87.65 долара за барел).

В събота сутринта радикалната палестинската групировка Хамас предприе широкомащабна въздушна, морска и сухопътна атака.

Въпреки повишението, анализатори смятат, че то е импулсивно и вероятно временно.

“За да може този конфликт да окаже трайно и сериозно влияние на петролните пазари, трябва да има продължително намаление на предлагането или транспорта,” казва пред Reuters Вивек Дар от Commonwealth Bank.

“В противен случай, както и историята показва, поскъпването ще е временно и ще бъде преодоляно лесно от пазарните сили,” допълва той. Конфликът не поставя под директна заплаха сериозен източник на предлагане, смята той.

Конфликтът обаче е близо до ключов регион за добива и износа на петрола за потребителите по света.

Страната, която поражда загриженост у пазара, е богатата на петрол Иран. “Ако западните държави официално свържат иранското разузнаване с нападението на Хамас, тогава предлагането и износа на петрол от страна на Иран са поставени под риск,” казва Дар.

Има опасения и че конфликтът може да се пренесе в региона.

Тъй като 40% от петролният износ преминава през Ормузкия проток, президентът на Rapidan Energy Group Боб Макнали прогнозира, че конфликт между Израел и Иран би могъл лесно да оскъпи петрола с 5 - 10 долара на барел.

Проходът, който се намира между Оман и Иран, е считан за жизненоважен за световната петролна индустрия.

Петролът може да поскъпне „много повече“ и ако в конфликта бъде въвлечена ливанската групировка Хизбула, смята Макнали.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера отбеляза наличието на “ограничен обстрел” между базираната в Ливан Хизбула и Израел, заявявайки, че “на този етап положението е тихо, но това е нещо, което следим много близо.”

По-общо погледнато, конфликтът в Израел предизвиква насочване към активи убежища, като инвеститорите следят отблизо случващото се в Близкия изток, за да преценят геополитическите рискове за пазарите.

Повишаващите се геополитически рискове увеличават закупуването на активи, като злато и щатски долар, повишавайки търсенето на щатски държавни ценни книжа, които напоследък бяха разпродавани агресивно, заявиха анализатори през уикенда.

С началото на търговията в Азия днес това се потвърждава, като фючърсите на щатските борсови индекси се понижават, докато петролът, златото и щатските държавни ценни книжа поскъпват.

"Това е добър пример за това защо хората имат нужда от злато в портфейлите си. Златото е идеалният хедж срещу международното напрежение," казва пред Reuters Китър Кардило, старши икономист в Spartan Capital Securities, който прогнозира, че доларът също ще се облагодетелства.

"Всеки път, когато има напрежение в международен план, доларът поскъпва," казва Кардило. "Изглежда, че за Уолстрийт има нови геополитически рискове, след като Израел обяви война на Хамас," казва Едуард Моя, старши анализатор в Oanda в Ню Йорк.

"Дали това ще е сериозен пазарен епизод или не зависи от това колко дълго ще продължи и дали други ще бъдат въвлечени в конфликта," казва Брайън Якобсен, старши икономисти в Annex Wealth Management.

Нападението на Хамас беше приветствано от Иран и от ливанските съюзници на Иран – групировката Хизбула.

"Петролното производството на Иран нараства, но какъвто и напредък да е бил постигнат зад кулисите със САЩ, той ще бъде подкопан от това, че Иран приветства действията на Хамас," казва Якобсен, допълвайки, че "евентуалната загуба на предлагане е важна, но няма да доведе до сътресения."

"Най-важно е да се види как ще реагира Саудитска Арабия," заяви Якобсен. Вашингтон се опитва да сключи сделка, която би нормализирала отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

Ситуацията е притеснителна, тъй като САЩ са отслабени от политическите спорове във Вашингтон.

Републиканците търсят наследник на сваления председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, а споровете около бюджета продължават, казва Дейвид Коток, старши инвестиционен директор в Cumberland Advisors.