Германският производител на обувки Birkenstock пласира акции на цена от 46 долара за брой при първичното си публично предлагане (IPO), което определи пазарна оценка на компанията в размер на 8.6 млрд. долара.

Цената е в средата на предварително зададения през миналата седмица от Birkenstock диапазон от 44 до 49 долара, отразявайки търсенето на книжата на компанията, която продължава съживяването на щатския IPO пазар след липсата на сделки от началото на 2022 г.

Производителят на емблематичните чехли с коркова подметка и кожени каишки ще набере около 1.5 млрд. долара от борсовия си дебют като една трета от средствата ще бъдат използвани за погасяване на задължения, а останалите за мажоритарния собственик L Catterton. Ако се вземат предвид опциите върху акции и други права, компанията би имала начална пазарна стойност от 9.3 млрд. долара.

Очаква се това да бъде третото най-голямо IPO в САЩ за годината, според данни на Dealogic. Акциите на Birkenstock ще се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

L Catterton, зад която стои френскияг гитант в сферата на луксозните стоки LVMH, придоби мажоритарен пакет в Birkenstock на стойност 4 млрд. евро през 2021 г. Това бе първият случай, в който Birkenstock приема дялово инвестиране.

Компанията и нейните консултанти са привлекли ключови инвеститори за своето IPO. Financière Agache, семейната холдингова компания на главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, е демонстрирала интерес към закупуването на акции за до 325 млн. долара, според проспекта за IPO-то.

Синът на Арно, Александър, се очаква да се присъедини към борда на директорите на компанията след първичното публично предлагане.

Норвежкият суверен фонд и Durable Capital Partners също планират да закупят акции за до 300 млн. длара.

Birkenstock, чиято история започва през 1774 г., отчете 1.1 млрд. евро приходи за деветте месеца до края на юни, което представлява ръст от 21% на годишна база. Нетната печалба на компанията обаче пада с 20% до 103 млн. долара.

Пазарният дебют на компанията идва след три листвания през последния месец.

Технологичните компании Arm, Instacart и Klaviyo пласираха акциите си на върха или над предварително зададените цели, въпреки че търговията с тях е разнoпосочна в седмиците след това.

Това също така е второто IPO за компания от портфейла на L Catterton в рамките на няколко месеца, след като онлайн търговецът на козметични продукти Oddity Tech се листна на борсата Nasdaq през юли.