Нова компания планира да пусне високоскоростна железопътна услуга от Лондон до Париж през 2025 г., съобщава Reuters.

Превръщайки се в пряка конкуренция на популярния Eurostar, Evolyn вече е купила 12 влака за обслужване на маршрута между Обединеното кралство и континентална Европа.

„След 30 години монопол на Eurostar, нов конкурент навлиза на пазара“, казва говорител на компанията относно железопътната услуга, която стартира през 1994 г.

От Getlink, която управлява тунела под Ламанша, посочват, че той е с „отворен достъп“ и е проектиран да поддържа почти двоен на сегашния железопътен трафик.

Докато Evolyn планира да пусне услугата през 2025 г., тя няма да бъде напълно работеща до 2026 г., съобщава Sky News.

В момента Eurostar обслужва високоскоростни влакови маршрути по няколко пъти на ден през тунела под Ламанша, който е дълъг около 50 км. 

Компанията също планира да пусне нови услуги, като нов седмичен влак до Френските Алпи - навреме за ски сезона, който ще пътува от Лондон до няколко топ курорта във Франция със спирка в Лил.

Миналата година Eurostar и Thalys, стартирали за първи път в началото на 90-те години на миналия век като сътрудничество между железопътни компании в Белгия, Франция, Холандия и Германия, се обединиха, за да създадат Eurostar Group - циментирайки съюза между два от големите високотехнологични оператори на скоростни влакове в Европа.

Усилията за създаване на повече железопътни услуги идват на фона на забраната на избрани вътрешни полети със съществуваща влакова алтернатива във Франция, с което страната цели намаляване на въглеродните емисии.