Множеството тунели под Газа са известни най-вече като проходи, използвани за контрабанда на стоки от Египет и осъществяването на нападения срещу Израел.

Има обаче и втора подземна мрежа, която отбранителните сили на Израел разговорно наричат “Метрото на Газа”. Това е огромен лабиринт от тунели, които се използват за транспортирането на хора и стоки; за съхраняването на ракети и муниции; както и командните и контролните центрове на Хамас, далече от самолетите и разузнавателните дронове на отбранителните сили на Израел.

От Хамас заявиха през 2021 г., че са изградили 500 км тунели под Газа, въпреки че не е ясно дали цифрата е точна или преувеличена. Ако това е вярно, подземната мрежа от тунели на Хамас би била с обща дължана почти наполовина на тази на метрото в Ню Йорк.

“Това е една много заплетена и огромна мрежа от тунели на относително малка територия,” казва пред CNN Дафне Ричмънд-Барак, преподавател в израелския университет Райхман и експерт по подземни военни действия.

Не е ясно колко е струвало изграждането на подземната мрежа на Хамас, която управлява ивицата Газа. Цифрата вероятно е значителна както по отношение на работната сила, така и на капиталите.

Газа се намира под блокада по земя, море и въздух от страна на Израел и по земя от Египет от 2007 г. и се смята, че не притежава огромните машини, които обикновено се използват за прокопаването на тунели дълбоко под земята. Експерти твърдят, че копачите са използвали основни инструменти, вероятно заровени дълбоко под земята, за да прокопаят мрежата, която е електрифицирана и укрепена с бетон. Израел отдавана обвинява Хамас в отклоняването на бетон, който е предназначен за цивилното население и за хуманитарни цели към строителството на тунели.

Критиците на Хамас също така казват, че с огромните разходи на групировката за тунели е можело да бъде платено за бомбоубежища или за мрежи за ранно предупреждение като тези, които има от другата страна на границата в Израел.

Тунелите са привлекателен инструмент за водене на война още от древността. Днес те предлагат на военни групировки като Хамас предимство при несиметричната война, заличавайки част от технологичните предимства на по-развитите военни сили, като тези на Израел.

Това, което различава тунелите на Хамас от тези на Ал Кайда в планините в Афганистан, или тези на Виетконг в джунглите на Югоизточна Азия е, че те групировката е изградила подземна мрежа под едно от най-гъсто населените места на планетата. Близо 2 милиона души живеят на 45-те кв. км площ на град Газа.

“Винаги е трудно с тунелите, при всякакви обстоятелства, дори и когато са в планините, но когато са в градска среда, всичко е по-сложно – тактическите, стратегическите и оперативните аспекти и разбира се, защитата за цивилното население”, казва Ричмънд-Барак.

След терористичното нападение на 7 октомври, при което бяха убити най-малко 1 400 души, повечето от които цивилни граждани, отбранителните сили на Израел нееднократно заявха, че Хамас се крият в тези тунели “под къщи и в сгради, населени с невинни граждани на Газа,” като по този начин на практика ги превръщат в човешки щит. При военните удари на Израел след ескалацията на конфликта са загинали най-малко 2 670 палестинци, обявиха от министерството на здравеопазването вчера.

Израелските сили се очаква да се заемат с мрежата при предстоящата сухопътна операция в Газа, като в последните години Израел полагаше неимоверни усилия за да елиминира тунелите на Хамас. Израел започна сухопътна атака срещу Газа през 2014 г. в опит елиминира подземните проходи.

В петък от Израел предупредиха около 1.1 милиона души, живеещи в Газа, да се насочат на юг преди очакваната операция. Критици заявиха, че подобно разпореждане е невъзможно да бъде изпълнено в толкова кратък срок и то във военна зона. Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк зяви, че призивът за евакуация  “противоречи на правилата на войната и на елементарната хуманност.”

Напускането на цивилното население ще направи елиминирането на тунели по-безопасно, но подобни операции ще са опасни, казва Ричмънд-Барак.

Израелските отбранителни сили могат да направят тунелите временно неизползваеми или да ги унищожат. Според Ричмънд-Барак, бомардирането на подземните приходи обикновено е най-ефективния начин за елиминирането им, но подобни удари биха могли да засегнат и цивилното население.

Това, което е ясно, е, че само технологиите няма да са достатъчни за спиране на подземната заплаха.

Израел похарчи милиарди долари, за да подсигури границата с умна система, която разполага с усъвършенствани сензори и подземни стени, но въпреки това Хамас успя да осъществи своето нападение на 7 октомври по земя, въздух и вода.

Според Ричмънд-Барак е необходим холиситчен подход, който използва визуално разузнаване, следене на границата и дори призоваване на цивилните граждани да следят за подозрителна дейност.

“Няма безупречно решение за справяне със заплахата от тунели. За тях няма Железен щит”, казва тя.