В условията на съвременното работно място, на което доминират все повече чат приложения - като Slack, банките по света и регулаторните органи предприемат безпрецедентни стъпки, за да контролират начина, по който служителите общуват.

HSBC забранява на служителите си да пишат съобщения от своите служебни телефони, информира CNN, позовавайки се на запознат източник. От Bloomberg съобщиха първи за тази забрана преди време.

Този ход е предприет, след като 11 борсови посредника и инвестиционни компании бяха глобени с 549 млн. долара през август от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) и от Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC)  заради използването на чат приложения, като WhatsApp.

Банките трябва да спазват строги правила за това как използват и съхраняват съобщенията на своите служители и друга бизнес комуникация.

WhatsApp и други чат приложения обаче може да са особено проблематични в това отношение, тъй като те често са свързани с личните устройства на банкерите, вследствие на което отделите, отговарящи за спазването на тези изисквания, трудно следят и съхраняват комуникацията.

Финансови институции се опасяват, че може би предстоят още погрешни стъпки и глоби, така че действат активно и ограничават начините, по които служителите им комуникират по работа.

“Банките използват широк набор от канали за комуникация в съответствие със своите регулаторни задължения,” казва говорител на компания пред CNN. “HSBC, подобно на много други банки, преглежда и коригира функционалността на служебните устройства, както е необходимо.”

Забраната за текстови съобщения в HSBC е наложена само няколко месеца, след като базираната в Лондон банка плати на CFTC 75 млн. долара глоба вследствие на “манипулативни и подвеждащи пропуски при търговията и воденето на записи.”

Британската банка също така плати 15 млн. долара на SEC заради злоупотреби, свързани с WhatsApp.

Компании за дялово инвестиране, като Carlyle Group и Blackstone, също са разследвани за това, че служителите им са използвали WhatsApp и Signal при обсъждането на служебни въпроси, информира Reuters.

Банки, като Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, трябваше да платят над 2.5 млрд. долара от миналата година досега заради сходни нарушения.

Тези споразумения са част от продължаващи по-мащабни мерки от страна на регулаторните органи спрямо индустрията за това, че не успява да поддържа и запазва електронното общуване на личните устройства.

От SEC обявиха, че разследването е установило “широко разпространена и дългогодишна комуникация извън установените канали в редица банки.”

Разследваните компании са признали, че поне от 2019 г. техните служители често са общували по работа през WhatsApp, iMessage, Signal и други платформи от личните си устройства.

От SEC също така заявиха, че компаниите са нарушавали федералните закони за търговия с ценни книжа, като не са успявали да запазят значителна част от тази комуникация.

“Неуспешното архивиране на комуникации, като тези тук, подкопават нашата способност да упражняваме ефективен регулаторен контрол, често за сметка на инвеститорите,” казва Санджей Уадхуа, заместник директор на SEC.

От SEC също така дадоха индикации, че предстоят още действия.

“Знаем, че други субекти, които са обект на регулация от страна на SEC, са извършили сходни нарушения, така че нашата работа по контрола на спазването на правилата за съответствие в цялата индустрия продължава,” казва още Уадхуа.