Банкерите засилват управлението на риска, мониторинга и процедурите при извънредни ситуации във връзка с използването на социалните медии, след като започналото от интернет теглене на депозити доведе до фалита на Silicon Valley Bank преди два месеца и предизвика сътресения в индустрията.

В заседателни зали в цялата страна ръководители разработват програми и планове за противодействие на онлайн заплахите, в това число и слуховете за състоянието на банките, които биха могли да доведат до отлив на депозити или да окажат влияние върху представянето на акциите, информира Reuters, позовавайки се на ръководители и анализатори от банковата индустрия.

Тези усилия подчертават спешните опити на банките да се приспособят към променящите се времена, да предотвратяват масовото теглене на депозити или да спират онлайн атаките срещу акциите на техните компании от страна на продавачи на късо.

Банките предприемат действия, преосмисляйки ролята на социалните медии като потенциален риск, вместо като маркетингов инструмент, след като съобщения в Twitter, които поставят под въпрос финансовото състояние на SVB, накараха притеснени клиенти да теглят по 1 млн. долара в секунда от сметките си, преди банката да фалира на 10 март.

"Рискът, свързан със социалните медии, беше предимно репутационен, но сега вече се превръща и в риск за отлив на депозити, който е от екзистенциално значение," казва пред Reuters Сумит Чабрия, основател на консултантската компания ThoughtLinks.

Бившият главен изпълнителен директор на Silicon Valley Bank Грег Бекър посочи социалните медии като "безпрецедентен" фактор във фалита на банката.

Вложители са изтеглили 42 млрд. долара от SVB в рамките на 10 часа, заяви той в изслушването си пред Банковата комисия в Конгреса на САЩ тази седмица.

Бързият фалит на SVB шокира пазарите. На 8 март банката обяви, че продава ценни книжа и набира капитал.

С ескалирането на опасенията относно финансовото ѝ здраве, нейни клиенти в района на Залива на Сан Франциско започнаха да споделят в Twitter опасенията си и теглеха средства през мобилни приложения и онлайн банкиране.

Бившият главен изпълнителен директор на First Republic Bank Майкъл Рофлър също обвини социалните медии за нейния фалит два месеца по-късно.

"Това послужи като сигнал за някои по-малки банки, които работят по актуализирането на способностите си да реагират при извънредни ситуации и на управление на риска, за да се справят с тази заплаха," казва Чабрия.

Банкови ръководители и директори са разпоредили на компаниите си да добавят социалните медии към програмите за управление на риска, твърдят ръководители в регинални щатски банки, пожелали анонимност.

Отделите за управление на риска "трябва да изготвят планове, които позволяват на банките да оценяват свързаните с интернет рискове, да се подготвят за тях и да реагират," казва един от ръководителите.

Банките също така се свързват с клиенти, които се оплакват в социалните медии, за да се справят с техните проблеми бързo. "Искаме да пресичаме всичко това още в самото начало," казва друг ръководител.

Това, което се случва със SVB, би могло лесно да се случи и с други банки", казва Грег Хертрих, ръководител Депозити за САЩ в Nomura.

"Всяка банка, която не обръща внимание на своето присъствие в социалните медии и на ефекта, което то може да оказва върху поведението на вложителите, прави доста лоша услуга на себе си, на акционерите и най-важното - на вложителите," казва Хертрих.

По-малките банки са фокусирани върху идентифицирането на техните вложители и свързването с влиятелни членове на общността с цел справяне с евентуална дезинформация, казва Линдзи Джонсън, главен изпълнителен директор на Асоциацията на потребителските банки, чийто членове разполагат с активи на стойност 15.1 трлн. долара, или 68% от всички активи в САЩ.

"Много банки предприемат проактивен подход, за да предават правилните послания на своите клиенти," казва тя. Това включва "предоставяне на факти и ресурси на техните бази от вложители чрез имейл, Twitter и LinkedIn," посочва Джонсън.

Най-големите банки също следят случващото се. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън посочи социалните медии като фактор за фалита на SVB, а главният изпълнителен директор на Citigroup Inc Джейн Фрейзър заяви, че случилото се "променя напълно нещата."

След като фалитите на SVB и Signature разклатиха инвеститорското доверие в регионалните банки, акциите на First Republic се обезцениха.

Предоставените от страна на 11 големи банки 30 млрд. долара под формата на депозити не спряха поевтиняването на акциите, нито препоръките на клиенти, които банката пусна в LinkedIn с цел засилване на доверието.

First Republic премина под управлението на регулаторните органи и беше купена през JPMorgan по-рано през месеца.

Регулаторните органи също следят ситуацията. Федералната корпорация за гарантиране на депозитите в САЩ и Федералният резерв наблегнаха на факта, че технологиите са ускорили масовото теглене на средства от банките.

Фондът за финансова стабилност също разследва ролята на социалните медии за състресенията на пазарите напоследък.

И докато някои банки имат план, други все още изпитват затруднения.

"В днешно време има толкова много инструменти за моноторинг на социалните медии, но използването им често е делегирано на все същите маркетингови екипи или на трети страни," казва Джим Пери, старши анализатор в Market Insights.

"Банките са наясно с рисковете и започват да разбират, че имат необходимост да посвещават повече човешки ресурси на мониторинга на социалните медии, но това все още просто не е приоритет на много от малките банки," допълва Пери.