Публичните гейминг компании разполагат с 45 млрд. долара кеш и парични еквиваленти, а това може да доведе до по-голяма консолидация на оценявания на 188 млрд. долара пазар на видеоигри, информира CNBC, позовавайки се на нов доклад на компанията за рисков капитал Konvoy.

Activision Blizzard, Electronic Arts, сингапурската Sea, японските Nintendo и Bandai Namco, южнокорейската Nexon и китайската NetEase в момента разполагат с 45.1 млрд. долара кеш и парични еквиваленти, според оценка на Konvoy, базирана на последните публични отчети на тези компании.

Тези средства биха им предоставили достатъчно финансова мощ, за да потърсят евентуални цели за придобиване, които биха могли да им помогнат да надградят своята интелектуална собственост и продуктово предлагане.

По-конкретно, гейминг компаниите имат за цел да задържат геймърите по-ангажирани за по-дълго време с игри, които предлагат повече съдържание с времето и платени абонаментни пакети, включващи определено количество безплатни игри и достъп до игри в облака.

Борсово търгуваните гейминг компании отчитат относително добра година като цяло. 

Фондът VanEck Video Gaming and eSports, който следва индекса MVIS Global Video Gaming & eSports Index, бележи ръст от 20% от началото на годината. За сравнение, борсовият индекс S&P 500 отчита повишение от 12% за същия период.

Борсово търгуваният фонд Global X Video Games & Esports, който следва модифициран индекс от компании в сферата на видеоигрите и електронните спортове, не се представя толкова добре и губи 0.4% от началото на 2023 г.

Големите технологични компании насочват поглед към видеоигрите

Големите технологични компании също разполагат с много кеш, за да обмислят още сделки с гейминг компании, според Konvoy.

Най-големите технологични гиганти, като Amazon, Microsoft, Google, Apple, Meta, Netflix, китайската Tencent и японската Sony, разполагат общо с 229.4 млрд. долара кеш, които биха могли да използват за потенциални сделки.

От Konvoy очакват сделката, при която Microsoft плати 69 млрд. долара за Activision Blizzard, да доведе до още сливания и поглъщания и да създаде ново поколение гейминг компании, казва Джош Чапман, партньор в компанията за рисков капитал.

Игрите в облака са ключова сфера за Microsoft с приобщаването на Activision към нарастващия ѝ портфейл от гейминг компании.

Технологичният гигант налага услугата си за игри в облака, която със своя абонаментен продукт Xbox Game Pass елиминира необходимостта от традиционни конзоли, като Xbox Series X и PlayStation 5.

Чапман смята, че това ще доведе до “нови възможности за нововъзникващите разработчици на игри, за компаниите, които работят по гейминг инфраструктурата, както и за гейминг платформите.”

Придобиването на Activision Blizzard от страна на Microsoft беше одобрено от британските регулаторни органи по-рано този месец.

Сделката, оценена на 69 млрд. долара, ще осигури на Microsoft собственост на някои от най-доходоносните активи в сферата на видеоигрите, в това число Call of Duty, Candy Crush, Crash Bandicoot, Warcraft, Diablo и Overwatch.

Спад при сделките с рискови капитали

Инвестициите на рискови капитали в компании за видеоигри падат с 64% на годишна база през третото тримесечие на 2023 г., според доклада на Konvoy.

Това е признак как, въпреки импулса за индустрията от сделката на Microsoft, бумът от 2020 и 2021 г. е отслабнал.

Гейминг стартъп компаниите са набрали общо 454 млн. долара финансиране в световен мащаб за третото тримесечие, което представлява 9% спад на тримесечна база и над 64% на годишна база.

Въпреки това Чапман очаква през следващата година картината за компаниите за рисков капитал, инвестиращи в гейминг индустрията и за стартъп компаниите, да изглежда по-добре.

Финансирането за гейминг компаниите обаче се е завърнало към едни ”устойчиви нови нормални нива”, които ще се запазят в настоящите темпове в следващите няколко години.

По-трудни времена

Гейминг компаниите се борят с влошаването на макроикономическите условия, тъй като високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти намаляват апетита на потребителите за странични разходи.

През 2020 г. потребителите разполагаха с много средства заради облекчената парична политика, но времената станаха по-трудни през 2022 и 2023 г., след като централните банки вдигнаха лихвите в опит да ограничат инфлацията.

Въпреки това, базата на играещите видеоигри продължава да се увеличава, според Konvoy. Пазарът на видео игри продължава да бъде огромен, като се очаква да достигне 188 млрд. долара общи продажби през 2023 г.

 Тази сума е със скромните 3% повече от предходната година, когато продажбите в сектора достигнаха 183 млрд. долара. Растежът обаче се ускорява леко, в сравнение с 2022 г., когато продажбите на гейминг индустрията нараснаха само с 2%.

Това се случи след изключителната 2021 г. Тогава приходите на гейминг индустрията достигнаха 180 млрд. долара, нараствайки с над 8% от отчетените 166 млрд. долара през 2020 г.

През 2020 г. индустрията отчита още по-голям растеж — над 9% на годишна база. Тогава локдауните заради пандемията бяха повсеместни и хората имаха повече време, за да играят на видеоигри.

От Konvoy прогнозират дългосрочен растеж за индустрията на видеоигрите в идните години. От компанията очакват общ годишен темп на растеж от 9% в следващите пет години, като продажбите на индустрията ще достигнат 288 млрд. долара до 2028 г.