Един от най-уважаваните предприемачи в Индия смята, че младите хора трябва да работят много дълги часове, ако искат страната да се превърне в глобална икономическа сила.

Нараяна Мурти, съосновател на софтуерния гигант Infosys, заяви, че Индия има нужда от “много решителни, изключително дисциплинирани и трудолюбиви” младежи, които работят по над 70 часа на седмица.

“Това е нещото, което германците и японците направиха след Втората световна война,” казва Мурти пред Мохандас Пай, бивш главен финансов директор на Infosys, в разговор, публикуван в YouTube.

Мурти, чието състояние се оценява на над 4 млрд. долара от Forbes, съосновава Infosys през 1981 г. Впоследствие тя се превръща в една от най-големите аутсорсинг компании в света.

Той също така е тъст на британския премиер Риши Сунак.

“Нашата младеж някакси има навика да възприема не толкова желателни навици от Запада, а след това да не помага на страната,” казва Мурти. “Производителността на труда в Индия е една от най-ниските в света.”

Той също така допълва, че индийците трябва да се поучат от политиките, които са помогнали на други развиващи се пазари и най-вече на Китай.

Технологичният магнат казва, че корпоративните лидери в Индия би трябвало да мотивират младите хора да “работят много усърдно”, като им казват, че “Индия получава известно уважение в светен мащаб за първи път. Сега е времето да се обединим и да ускорим прогреса.”

Индия, която е една от най-бързо растящите големи икономики в света, се очаква да нарасне с 6.3% тази година, според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ).

Изказването на Мурти относно дългите часове на работа идва в период, в който се наблюдава драстична промяна в начина, по който хората на Запад и в Китай мислят за работата.

От няколко години много млади китайци се противопоставят на режима „996“, който се отнася до работен график от 9 сутринта до 21 часа вечерта, шест дни в седмицата.

В САЩ „тихото напускане“ пък се превърна в тенденция на работното място през миналата година, при която хората изпълняват единствено това, което е записано в длъжностната им характеристика и нищо повече.

Изказването на Мурти беше разкритикувано в социалните мрежи. Според няколко проучвания от последните години, индийците смятат, че са сред най-претоварените и нископлатени служители в света.