Цената на щатския лек суров петрол се понижи до под 78 долара за барел, достигайки най-ниските си нива от юли насам.

Това се случва на фона на по-лошите от очакваните данни за китайската икономика, които надделяват над притесненията на анализатори и инвеститори, че конфликтът между Израел и Хамас може да се разрасне.

Щатският петрол WTI отчете спад от 4.3% до 77.37 долара, докато сортът брент поевтиня с 4.2 на сто, до 81.61 долара, като и двете стойности са най-ниските от юли насам.

Спадът идва, след като Китай обяви по-слаби от очакваните данни за икономиката си. Вносът на суров петрол през октомври във втората по големина икономика в света е паднал с повече от очакваното, което означава, че търсенето на стоки в световен мащаб се забавя.

Износът на Китай за САЩ през октомври намалява с 6.4 на сто в доларово изражение, докато очакванията на пазарните наблюдатели бяха за спад от 3.3 на сто спрямо година по-рано. 

Износът на Китай отчита спад в шести пореден месец, на фона на по-високите лихви, които имат за цел да забавят икономиката и да намалят инфлацията.

Данните от Китай вече неутрализираха ефекта от доброволните понижения на добива от страна на Саудитска Арабия и Русия, които помогнаха временно на петрола да поскъпне. От Риад и Москва потвърдиха в неделя намеренията си да задържат намалените добиви поне до края на годината.

Цените на петрола отчетоха силен ръст след разгарянето на конфликта в Ивицата Газа, което накара анализаторите да очакват нарушени доставки на суровината, при положение че военните действия се разраснат.

От средата на октомври е налице спад в котировките, което ще доведе в следващите дни и до по-ниски цени на горивата у нас.