Тазгодишният Ел Ниньо има шанс да се присъедини към запомнящи се събития, като тези през 1997-1998 г. и 2015-2016 г., ако настоящите тенденции на затопляне се запазят, предупреждават синоптиците, цитирани от The Weather Network.

Синоптиците обявиха тази седмица, че Ел Ниньо ще остане през зимните месеци и че има голяма вероятност да се задържи и да влияе на времето до следващата пролет.

Повечко дъжд и слабо понижение на температурите в следващите дни

Ел Ниньо оказва силно въздействие върху глобалните климатични модели

Според Световната метеорологична организация, 2023 г. е напът да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива, посочва darik.bg

Не само че ще навлезем в студения сезон с този модел на температури на водата над нормата в източната част на Тихия океан, но според синоптиците, има немалък шанс този Ел Ниньо скоро да стане "исторически силен".

Ел Ниньо може да има сериозни последици за глобалните климатични модели, а безпрецедентните температури на океана по целия свят могат да го направят различен от всички, които сме виждали досега.

Учени: Ако смятате, че 2023 беше гореща, само изчакайте 2024

Ел Ниньо е тук и става все по-силен

Последната актуализирана информация от Центъра за климатични прогнози на САЩ (CPC) показва, че източната част на Тихия океан е обхваната от условията на Ел Ниньо.

Но не само продължителността му ще окаже трайно въздействие върху времето в цялото Северно полукълбо - това е и фактът, че той може да прерасне в едно от най-силните събития в историята.

Синоптиците от CPC твърдят, че има 30% вероятност в този район на източната част на Тихия океан да се наблюдават едни от най-топлите температурни аномалии досега, което ще доведе до Ел Ниньо от висок клас, съперничещ на историческите събития от 1997-1998 г. и 2015-2016 г.

"Голяма част от предсказването на бъдещето включва търсене на информация в миналото за това какво можем да очакваме през следващите седмици и месеци", заявяват те.

Въпреки че повечето събития от типа Ел Ниньо имат много сходства, всяко събитие е уникално и по начина, по който влияе на атмосферата. Тези два исторически сезона доведоха до много различни резултати в някои области.