Renault ще се опита днес да надъха изпитващите съмнения инвеститори преди планираното листване на своето подразделене за електромобили Ampere, което е ключов елемент от плана на главния изпълнителен директор Лука де Мео за обновяването на френския автопроизводител.

Де Мео се цели в пазарна оценка между 8 и 10 млрд. евро за първичното публично предлагане на акции на Ampere, което вече беше отложено веднъж, а сега е насрочено за пролетта на 2024 г.

По-слабото търсене на електромобили, колебанията на пазарите и нарасналата конкуренция от страна на Китай усложниха плановете на де Мео, като пазарната оценка, която той си е поставил като цел, на този етап изглежда свръхамбициозна, пише Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Според два от източниците, малко вероятно е Renault да продължи с IPO-то, ако пазарната оценка падне под 7 млрд. евро, като един от тях твърди, че тази граница е по-скоро близо до 6 млрд. евро.

Анализатори на UBS оцениха Ampere на едва 3-4 млрд. евро, а други поставиха под въпрос обосновката на листването на подразделението за електромобили с цел набиране на средства.

Днес де Мео ще аргументира своята теза за това, което може да се окаже първия опит от страна на традиционен автопроизводител да отключи стойност от бизнес с електромобили чрез IPO.

Презентациите "би трябвало да са възможност за мениджмънта на компанията да разсее неяснотите сред инвеститорите относно ползите от разделянето на инженерната дейност, софтуера и производството между двигатели с вътрешно горене и електрическите превозни средства с батерии," казват анализатори от Jefferies.

"Без приписването на разпознаваема стойност на Ampere и на фона на слабите нагласи на пазара на електромобили, влизаме в събитието тази седмица уверени, че има повече предимства, отколкото недостатъци, особено ако Renault обмисли и алтернативи на IPO-то," като осребряването на 28-процентния си дял в своя дългогодишен партньор Nissan, който в момента се оценява на около 4.5 млрд. евро.

Като част от презентациите, де Мео се очаква да представи малък, достъпен електромобил, тъй като китайските конкуренти принуждават автопроизводителите по света да създават не толкова скъпи модели.

Renault беше пионер в разработването на електромобили през миналото десетилетие, но след това изостана зад по-бързо действащи и по-фокусирани върху сектора конкуренти, сред които и Tesla.

През първите девет месеца на 2023 г. продажбите на електромобили от марката Renault се понижават с около 5% в Европа, след като през първото полугодие нарастваха с 2.5%, като причината за това е ограничената продуктова гама.

Моделите Zoe и Twingo достигат края на своя жизнен цикъл, а версиите на Scenic и R5 няма да излязат на пазара преди следващата година.

Електрическият Megane, който е флагманът на Renault, изостава значително зад Model Y на Tesla с продадени 14 220 автомобила във Франция през първите девет месеца на годината, което съставлява 1% от пазара на пътнически автомобили.

Това също така е по-малко от половината от 29 291-те броя Model Y, продадени в същия период.