Компанията на Илон Мъск за космически туризъм SpaceX, производителят на уискито Fireball, както и още девет дружества дебютират в класацията на сп. Forbes на най-големите частни компании в САЩ.

Спечелените милиардни договори от SpaceX ѝ позволяват да удвои приходите си за последните 12 месеца до 4.6 млрд. долара. Това нарежда компанията на Мъск на 145-а позиция в подреждането.

Дебют в класацията прави и алкохолният производител Sazerac на милиардера Уилям Голдринг, наредил се на 207-а позиция с приходи от 3 млрд. долара. Компанията продава водка, джин, ром и коняк, но най-известният ѝ бранд е уискито с вкус на канела Fireball.

В челото

Cargill оглавява класацията за трета поредна година. Това, според Forbes, не е изненада, тъй като компанията е начело в списъка в 36 от 39-е издания на класацията. Приходите на Cargill за последната финансова година, приключила през май 2023 г., нарастват със 7% - до 177 млрд. долара.

Koch Industries запазва втората си позиция, като приходите й възлизат на 125 млрд. долара. Веригата супермаркети Publix заема третото място с приходи от 54.5 млрд. долара (+13.6% спрямо година по-рано), след като през 2022 г. откри 40 нови магазина в седем различни щата.

Производителят на сладки изделия Mars се нарежда четвърти, следван от друга верига супермаркети - H-E-B. 

Част от компаниите в списъка са притежавани от милиадери

SpaceX, Sazerac, както и петте компании в челото на класацията, имат едно общо нещо – те се притежават от милиардери. От Forbes успяват да преброят 59 частни компании, чиито собственици са в списъка на най-богатите хора в света.

В класацията са включени 258 компании, или с 12 повече спрямо година по-рано. Те имат приход от поне 2 млрд. долара за последната фискална година. За 85% от компаниите в списъка това е 2022 г., а за останалите са взети под внимание приходите до октомври 2023 г.

Най-голям скок в класацията през годината прави Colonial Group, която се придвижва със 73 места - до 126-а позиция. Холдингът притежава терминали за съхранение на течни и сухи товари, търгува с петролни продукти, промишлени химикали и др.

Основан е през 1921 г. и днес се управлява от Кристиан Демер, който е четвърто поколение в семейството, оглавяващ компанията.

Най-голям спад се отчита при Pilot. Бизнесът на компанията обаче не е пострадал, а е придобит, което означава, че тя вече не е собственост на семейството на милиардера Джим Хаслам.

През 2017 г. Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет купува миноритарен пакет от компанията, а през януари придобива нови 41.4 на сто. За своите 80% от най-големия оператор на пътни центрове в САЩ фондът е платил близо 11 млрд. долара.