Крипто пазарите се подготвят за сеизмична промяна, тъй като реалността на недостига става все по-очевидна. Последните актуални данни хвърлят светлина върху един стряскащ факт - 88% от общото предлагане на биткойни не е променяло собствеността си от поне три месеца.

Тази тенденция демонстрира непоклатимата вяра на дългосрочните инвеститори в присъщата стойност на дигиталната валута. 

Блокчейн платформата Glassnode публикува в социалната мрежа X (бившата Twitter) илюстрация на поведението на крипто инвеститорите във времето. Цветовете представляват различни периоди, през които биткойните са държани.

Доминацията на по-студените нюанси потвърждава, че по-голямата част от биткойните не са търгувани или продавани в продължителни периоди от време, което засилва очакванията за недостиг на пазара. 

Тъй като пазарът се примирява с активно циркулиращите 12% от всички биткойни, принципът на дефицита предполага неизбежно покачване на стойността. Базовата икономическа теория диктува, че когато една стока става все по-рядка, цената ѝ е изложена на натиск във възходяща посока. 

И тъй като само малка част от предлагането остава за потенциалните купувачи, конкуренцията за придобиване на биткойни се очаква да се засили.

Статистиката за крипто пазара е доказателство за нарастващата инерция, която в момента съвпада и с поскъпването на биткойна през последните седмици. От началото на ноември цената на най-популярната криптовалута се повиши с 45%, до ниво от 37 200 долара за брой. 

Изводът на експертите от Glassnode е ясен - биткойнът се превръща във все по-рядък актив. Тъй като по-голямата част от предлагането става неликвидна, онези, които искат да закупят криптовалутата, може да се сблъскат със силна конкуренция, която да доведе до по-високи цени.  

Или поне така стоят нещата на теория.