През 2021 г. Илон Мъск заяви, че Tesla ще започне да приема плащания с биткойн, след като добивът на криптовалутата започне да използва поне 50% чисти енергийни източници.

Оказва се, че този показател може би вече е достигнат, пише електронното издание Coin Telegraph.  

Според анализатора на Bloomberg Джейми Кутс, делът на енергията, идваща от възобновяеми източници, в добива на биткойн е надхвърлила 50% с намаляващи емисии плюс драстично нарастващ хешрейт. 

Т. нар. хешрейт (hashrate) измерва изчислителната мощност на машините, използвани в блокчейн мрежата на биткойна. 

Според Кутс, тласъкът към възобновяеми енергийни източници е резултат от отлива на "миньори" от Китай в резултат на забраната за добив в страната, която започна през 2021 г.

В същото време, други държави започват да добиват повече криптовалути, за да монетизират блокираната и излишна енергия. 

Сред държавите, инвестиращи в "копаене" на биткойни, са Ел Салвадор, която призна криптовалутата за законно платежно средство от 2021 г., заедно с Бутан, Оман и Обединените арабски емирства. 

Енергийният показател от поне 50% ВЕИ може да помогне за възприемането на биткойна от една от най-големите компании в света.

Главният изпълнителен директор на Tesla, собственик на X и основател на SpaceX Илон Мъск обяви през май 2021 г., че Tesla ще спре да приема биткойн плащания, цитирайки бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и крипто транзакции по това време. 

След установяването на прага за устойчиви източници на енергия от поне 50% като условие за възобновяване на плащанията, Мъск призна, че има положителна тенденция в тази посока, но все още не е променил политиката на Tesla.

Към момента биткойнът се търгува на ниво от 26 640 долара за брой, като за последните седем дни отчита ръст от около процент и половина.