Напоследък в Мексико се вливат значителни китайски инвестиции. Само през последния месец в страната бяха сключени две мащабни сделки.

Правителството на северния щат Нуево Леон, граничещ със Съединените щати, обяви, че китайският производител на строителни машини Lingong Machinery Group ще построи фабрика, която ще генерира инвестиция от 5 милиарда долара.

По същото време производителят на слънчеви панели Trina Solar заяви, че ще инвестира до 1 милиард долара в щата. И двете компании, както и други техни корпоративни "сънародници", вече могат да намерят нов дом в Hofusan - китайско-мексикански индустриален парк в Нуево Леон, пише The Economist. 

Засиленият интерес на китайските компании към Мексико датира от 2018 г., когато тогавашният американски президент Доналд Тръмп започна търговска война и повиши митата върху вноса от Китай. 

Неговият наследник Джо Байдън запази митата в сила, като в същото време неговите собствени политики, като Закона за намаляване на инфлацията, насърчават компаниите да обмислят връщане на производството си в Северна Америка.

Пандемията и предизвиканите от нея сътресения във веригите за доставки също тласнаха производителите към американския пазар. А установяването им в Мексико започва да изглежда все по-евтино, тъй като заплатите и другите съпътстващи разходи в Китай нарастват.

Мексиканските власти и преди са правили опити да привличат китайски пари. Мексиканско-китайската търговска и технологична камара организира серия от събития през 2008 г., за да насърчи капиталовите потоци, но с не особено голям успех.

"Тогава Китай нямаше нужда да използва Мексико като път към САЩ. Иронията е, че първите, които реагират положително на изричната политика, насочена срещу Китай, са китайските фирми“, казва Енрике Дюсел Питърс от Центъра за китайско-мексикански изследвания към университета в Мексико Сити.

Китай получава достъп до "задния вход" на САЩ, защото Мексико е част от тристранното споразумение за свободна търговия със Съединените щати и Канада

В зависимост от компонентите, които използват, китайските компании, базирани в Мексико, не могат да се насладят на всички предимства на търговския блок, чиито правила диктуват какъв процент от даден продукт трябва да произхожда от Северна Америка.

Но, според Дюсел Питърс, средната американска митническа тарифа върху вноса от Мексико през 2021 г. е 0.2%, или много под тази от Китай.

Изготвянето на точна статистика не е възможно, но според оценките на The Economist, преките китайски чуждестранни инвестиции в Мексико са се увеличили от общо 500 милиона долара в периода от 2000 до 2004 г. до 2.5 милиарда долара само през 2022 г.

Това е под пика от близо 6 милиарда долара през 2016 г., но повече от два пъти от нивото през 2018 г., като сумата продължава да расте. 

Естеството на тези инвестиции се различава от начина, по който Китай харчи парите си в останалата част от Латинска Америка.

В страни, като Бразилия и Чили, повечето китайски инвестиции са в добив на суровини или изграждане на инфраструктура, често благодарение на китайските държавни компании.

В Мексико китайските инвестиции са в сферата на услугите и производството, включително електроника, автомобили и домакински уреди.

През 90-те години и първото десетилетие на 20-и век мексиканският износ за САЩ загуби битката с китайската конкуренция. Днес обаче именно китайските инвестиции помагат на износителите от Мексико.

През септември Мексико изпревари Китай за първи път от над 20 години насам и стана водещ износител на стоки за Съединените щати. Нетната търговия с Китай генерира 6.8 милиона работни места в Латинска Америка между 1995 г. и 2021 г., в сравнение с 6.7 милиона за стокообмена на региона със Съединените щати.

Китайските инвеститори не са чак толкова взискателни по отношение на околната среда и спазването на човешките права и са се научили да се справят с предизвикателствата на работата в Мексико, включително икономическата несигурност и лошата инфраструктура.

Нарастващото китайско присъствие в Мексико обаче може да има и обратен ефект за страната, ако повиши политическото напрежение със Съединените щати.

"По-голямата част от китайското производство в Мексико изглежда е насочено към износа, а това тревожи някои законодатели отвъд границата" отбелязва Дюсел Питърс.

В неотдавнашно писмо до търговския представител на САЩ Катрин Тай четирима конгресмени предупреждават за дейността на китайските производители на автомобили в Мексико, които се опитват да се възползват от предимството на преференциалния достъп до американския пазар чрез споразуменията за свободна търговия и да заобиколят митническите тарифи, които важат за Китай. 

Ако Пекин започне да постига забележими успехи в заобикалянето на митата, може да се окаже, че както "задният вход" към американския пазар, така и парадният ще бъдат затворени с трясък, пише още изданието.