Взаимосвързани шестоъгълни парчета съставляват Flyt - пропусклива система от павета, разработена от норвежкото студио Snøhetta.

Поръчана от доставчика на продукти за открити площи Asak, тя има за цел да предложи на ландшафтни архитекти и строители лесно и креативно решение за управление на водите в градските райони по света.

Flyt е отговор на „спешната нужда от решения за увеличаване на набора от инструменти за управление на градските води“, тъй като светът е изправен пред ръст на екстремните климатични явления, посочват за Dezeen от Snøhetta.

„Осъзнахме, че има спешна нужда от увеличаване на инструментариума за градско управление на водите, отразявайки нарастващите предизвикателства, пред които сме изправени в световен мащаб“, казва Мариус Микинг, директор на продуктовия дизайн в компанията.

„Основната ни цел беше да се разработи решение и дизайн, които дават на ландшафтните архитекти и строителите свободата да бъдат креативни и да формират външни пространства по свой начин“, казва той.

„Искахме системата да бъде лесна за използване и да отвори нови възможности за прилагане на решения за управление на водата по повече начини,“ допълва той.

Flyt е насочена основно към градски пейзажи, изискващи големи пропускливи площи. В момента Snøhetta работи върху внедряване на Flyt в градски пространства по целия свят. Системата наскоро е инсталирана в олимпийския парк в Лилехамер и в училище в Арендал.

Тя се състои от три вида взаимосвързани шестоъгълни парчета, направени от бетон и насложени върху чакъл, за да се осигури пропускливостта й.

Според Snøhetta, креативна и лесна за използване, системата също така позволява повече гъвкавост и адаптивност към различни пейзажи, за разлика от конвенционалните павета.

„Има много подходящи пропускливи павета на пазара. Всяка от тези системи обаче е разработена като отделен дизайн за ограничена употреба“, посочват от студиото. „Тези решения се използват само в промишлени пространства и специфични зони. За разлика от тях, Flyt е разработена, за да отговори на постепенно променящите се нужди, предлагайки стратегия за управление на водите за всеки проект.“

Snøhetta е архитектурно и дизайнерско студио, основано от архитектите Крейг Дайкерс и Кетил Тредал Торсен през 1989 г.

Други техни скорошни ландшафтни проекти включват пътека от камъни край бреговете на Норвегия, която се появява и изчезва с прилива, както и конзолна платформа за наблюдение на туристическата пътека Perspektivenweg.