Повече от половината европейци казват, че бюджетът им се е свил през последните три години, сочат резултатите от проведено наскоро проучване.

Повишаващите се цени са поставили близо една трета от обитателите на континента в "несигурна" финансова ситуация.

Второто проучване „Европейски барометър на бедността и несигурността“ разглежда покупателната способност на европейците и установява, че тя е намаляла през последните три години, принуждавайки мнозинството от тях да пропускат хранения и да прибягват до трудни финансови избори.

От 10-те хиляди участници, изследвани от Ipsos по поръчка на френската организация Secours Populaire, 29% казват, че финансовото им положение е "несигурно" и че всеки неочакван разход би нарушил баланса им.

Близо един на всеки двама европейци смята, че е изправен пред голям риск да изпадне в несигурна ситуация в следващите няколко месеца вследствие на повишаващите се цени и относително стагниращото заплащане.

Делът на хората, които са изложени на риск от бедност в ЕС през 2021 г., възлиза на 17% по данни на Евростат.

Едва 15% от участниците в проучването изразяват увереност и казват, че не чувстват необходимост да обръщат внимание на ежедневните си разходи.

Тежкото финансово положение налага сложни избори

Голяма част от европейците вече е трябвало да направят компромис със своите избори поради тежките финансови условия, сочат резултатите от проучването.

Високата инфлация в почти всеки сектор е наложила тези "сложни избори," които включват пропускане на хранене, въпреки че са били гладни. Почти един на всеки трима европейци казва, че е пропускал хранене, когато е бил гладен, като делът е особено висок в Гърция и Молдова.

Сред другите компромиси са невключване на отоплението, вземането на пари назаем и отлагането на лечение на здравословен проблем.

Проучване на Joseph Rowntree Foundation (JRF) през юни установи, че 5.7 милиона домакинства с ниски доходи във Великобритания не разполагат с достатъчно пари за храна, което от фондацията определиха като "ужасното ново нормално".

Повишаващите се цени на храните имат различни, но значителни ефекти върху хранителните навици на хората - от възможността да купуват само храна с отстъпка до прибягване към хранителни банки, за да се нахранят, според проучването.

Общо 38% от участвалите в проучването хора казват, че вече не мога да си позволят да се хранят редовно по три пъти на ден, докато само 42% казват, че никога не пропускат закуска, обяд и вечеря поради финансови ограничения.

Сериозността на ситуацията е отразена в отговорите на редица родители, като някои от тях посочват, че им се е налагало да ограничават собствената си храна, за да има за техните деца. 21% от родителите казват, че поне веднъж "не са се хранили достатъчно", за да има храна за децата им.

Мнозинството от участниците се притеснява относно справянето с инфлацията

Въпреки че ръстът на инфлация вече е ограничен, нарасналите цени на храните и съставките все още не са паднали, като това е и причината за продължаващата намалена способност за закупуването на продукти.

Близо половината от участниците в проучването казват, че се притесняват относно справянето с инфлацията, опасявайки се от увеличение на разходите за храна, енергия и други.

Според проучването, 62% се притесняват от скок в цените на хранителните продукти, докато неочакваните разходи и цените на горивата притесняват 59% от участниците.