Отиващата си година беше бурна за пазарите, но щатският борсов индекс S&P 500 нарасна до четиримесечен връх миналата седмица - на фона на все повечето прогнози на анализатори, че инерцията ще продължи и през 2024 г.

Неколцина от тях дори смятат, че бенчмаркът ще достигне ново рекордно ниво през следващата година.

Инвеститорите влязоха в 2023 г. в условията на несигурност относно икономиката, но нещата се оказваха по-добри от очакваното. Рецесията, от която се опасяваха, не се случи, а инфлацията отслабна.

“2023 обори очакванията почти на всички – рецесии, които така и не дойдоха, понижения на лихви, които не се материализираха, пазари на облигации, които не скочиха, с изключения на краткотрайно повишения и поскъпващи акции,” казва пред CNN Кандас Браунинг, ръководител Глобални изследвания в Bank of America.

Анализатори в няколко банки на Уолстрийт смятат, че инфлацията ще продължи да се забавя през следващата година. Те прогнозират, че централните банки ще понижат лихвените проценти, докато в същото време цените ще останат стабилни и няма да се стигне до икономически спад.

“Очакваме 2024 г. да бъде годината, в която централните банки могат успешно да организират меко приземяване на икономиката, но осъзнаваме, че рисковете в посока надолу може да са повече от тези в посока нагоре,” казва Браунинг.

Това е добра новина за пазарите. RBC, Bank of America, BMO Capital Markets и Deutsche Bank прогнозират, че S&P 500 ще достигне нова рекордна стойност през следващата година.

Анализатори на Goldman Sachs допълват, че “трудната част” е отминала за щатската икономика. Те очакват “единствено ограничен риск от рецесия” от около 15% през 2024 г.

“И докато поскъпването през ноември вероятно издърпа напред част от ръста от 2024 г., ние запазваме конструктивност на пазара на акции през следващата година,” казва Лори Калвасина от RBC Capital Markets.

Тя очаква S&P да нарасне с около 10% в следващите 12 месеца, приключвайки 2024 г. на ниво от 5 000 пункта при около 4 550 пункта в момента.

Савита Субраманиан от Bank of America също споделя тази оптимистична нагласа и прогнозира, че S&P 500 ще приключи годината на рекордните 5 000 (досегашното най-високо ниво на затваряне на индекса е 4 797 пункта и беше достигнато през януари 2022 г).

Пазарите няма непременно да отбележат ръст, защото Федералният резерв се очаква да започне да понижава лихвите през следващата година, казва Субраманиан, а защото корпорациите вече доказаха, че могат успешно да се адаптират към промените в политиката на Фед, докато в същото време отчитат силни печалби.

Главният инвестиционен анализатор на BMO Брайън Белски прогнозира, че S&P 500 ще приключи 2024 г. на 5 100 пункта.

“Смятаме, че 2024 г. ще бъде втората година от процеса, продължаващ най-малко 3 до 5 години, по време на който щатските акции ще демонстрират по-нормално и типично представяне, на фона на нормален и типичен ръст на БВП и печалби, пазарни оценки и диапазони на доходността при облигациите,” казва той.

Анализатори от Deutsche Bank също прогнозират, че 2024 г. ще принадлежи на биковете.

Настоящият отчетен сезон беляза завръщане към нормалното за компаниите от S&P 500 след пандемичните блокади от последните няколко години, инфлационните проблеми и объркването относно евентуална рецесия.

Броят на компаниите, които обсъждаха инфлацията по време на представянето на резултатите си пред анализатори, е най-малкият от втората половина на 2021 г., а обсъжданията на евентуална рецесия намаляват в пето поредно тримесечие, сочат данни на FactSet.

Анализатори прогнозират ръст на корпоративните печалби от 6.7% на годишна база през първото тримесечие на 2024 г. и повишение от 10.5% през второто тримесечие на следващата година, според FactSet.

Всичките 11 сектора в S&P500 се очаква да отчетат ръст в печалбите на годишна база до второто тримесечие на следващата година, сочат данни на компанията за анализи. S&P 500 отчете ръст от около 18.5% от началото на годината, след като падна с близо 20% през 2022 г.