Гигантът в сферата на музикалния стрийминг Spotify обяви, че ще съкрати около 1 500 души, или 17% от своите служители, с цел намаляване на разходите, след като преди това освободи 600 служители през януари и още 200 през юни.

След съкращенията в началото на годината, част от технологичните компании започнаха отново да намаляват работната си сила, като подобни изявления направиха Amazon и притежаваната от Microsoft LinkedIn.

В писмо до служителите главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек казва, че компанията е наемала повече хора през 2020 и 2021 г. поради по-ниските разходи на капитала и въпреки увеличената продукция, по-голямата част от това е свързано с наличието на повече ресурси.

Spotify инвестира над 1 млрд. долара в изграждането на своя бизнес с подкасти, подписа със знаменитости, като Ким Кардашиян, принц Хари и Меган Маркъл, и разшири пазарното си присъствие в повечето страни по света в опит да достигне 1 милиард потребители до 2030 г.

Понастоящем Spotify има 601 милиона потребители, в сравнение с 345 милиона в края на 2020 г.

През третото тримесечие компанията излезе на печалба, подпомогната от ръста в цените на стрийминг услугите ѝ и в броя на абонатите във всички региони. Spotify също така прогнозира, че броят на месечните ѝ слушатели ще достигне 601 милиона през последното тримесечие.

В интервю за Reuters Ек заяви тогава, че компанията все още се фокусира върху ефективността, за да може да извлича повече от всеки долар.

Днес той каза, че намаляването на броя на служителите с подобни мащаби ще се усеща като голямо, предвид обявените наскоро положителни резултати и представяне. "Според повечето показатели, сме били по-продуктивни, но не толкова ефективни. Трябва да бъдем и двете," каза Ек.

Компанията ще започне да информира засегнатите служители днес. Те ще бъдат обезщетени за около пет месеца, като това включва платен отпуск и здравни осигуровки. Тя ще предостави подкрепа на онези, чиито миграционен статут е свързан с тяхната работа.

"Обсъждахме по-малки съкращения през 2024 и 2025 г.," заяви Ек.

"Въпреки това, предвид разминаването между финансовите ни цели и настоящите оперативни разходи, реших, че предприемането на съществени действия за свеждането на нашите разходи до подходящия размер е най-добрата опция за постигането на целите ни."