Акциите на Virgin Galactic – компанията за космически туризъм, основана от Ричард Брансън, се сринаха, след като британският милиардер заяви, че няма планове да инвестира повече пари в нея, тъй като тя вече има „достатъчно средства“.

Вчера акциите на Virgin Galactic поевтиняха с 16%, търгувайки се за по-малко от $2 на ценна книга, съобщава CNN.

За компанията 2023 е забележителна година, след като тя отведе първите си клиенти до ръба на космоса.

Дружеството съкрати около 20% от персонала си и работи по въвеждането на нова линия суборбитални космически кораби, които ще изместят превозното средство, с което оперира в момента, разработвано повече от десетилетие.

За Financial Times Брансън заяви, че неговата инвестиционна компания Virgin Group не е в най-добрата си финансова форма поради пандемията. А за Virgin Galactic посочи, че „има 1 милиард долара или почти. Вярвам, че трябва да разполага с достатъчно средства, за да върши работата си сама.“

Според последните финансови отчети на Virgin Galactic, публикувани през ноември, тя разполага с около 1.1 милиарда долара в брой и ценни книжа.

Това са достатъчно средства да държат компанията на повърхността, докато не дебютира новата по-голяма линия суборбитални космически кораби, наречени Delta, които могат да отведат богати търсачи на силни усещания и други платежоспособни клиенти до ръба на космоса.

Очаква се новата линия да дебютира през 2026 г., според Virgin Galactic, цитирана от CNN. Финансовите документи на компанията показват още, че тя е съкратила около 185 души, или около 18% от служителите си, на 7 ноември.

Брансън продаде голяма част от личната си инвестиция във Virgin Galactic, като се отказа от акции на стойност около 1 милиард долара между 2020 и 2021 г.

Но Virgin Group – инвестиционната компания, която менажира личните инвестиции на милиардера, остава един от най-големите акционери във Virgin Galactic.

След като самият Брансън се присъедини към един от първите полети с екипаж до ръба на космоса на борда на космически кораб на компанията с ракетен двигател VSS Unity през 2021 г., Virgin Galactic започна редовни търговски полети през 2023 г.

Тази година компанията е отвела шест групи туристи до ръба на космоса, сред които тестови пилоти, платили си клиенти, почетни гости и служители на Virgin Galactic.

Но във финансовия си отчет за ноември компанията посочва, че ще забави ритъма и ще започне да изпраща туристи в космоса на тримесечие, а не веднъж месечно. Следващата мисия на VSS Unity - Galactic 06, е насрочена за януари 2024 г.

По-късно през следващата година компанията планира да спре изцяло полетите на VSS Unity, тъй като работи по подготовката на новата си линия космически самолети Delta, според коментарите на главния изпълнителен директор на Virgin Galactic Майкъл Колглазиер.

Брансън добави в коментарите си пред Financial Times, че все още се вълнува от Virgin Galactic и отбеляза, че компанията „наистина е доказала себе си и технологията“.