С великолепни входове в стил ар нуво, подобни на лабиринти тунели и влакове, които тракат енергично под земята, а от време на време и над някои от най-известните улици в света, това е транспортна мрежа, вдъхновила филми, романи и поезия.

Тя разполага със станции, кръстени на южноамерикански революционер, президент на САЩ и съветска победа. Уместно за град, който е дом на част от най-известните галерии в света, някои от станциите се считат за произведения на изкуството, сами по себе си.

Но системата на парижкото метро, построена през 1900 г. и превозваща близо четири милиона пътници всеки ден, се бори с изискванията на модерното пътуване до работното място, нейните остаряващи съоръжения и инфраструктура, изнемогваща под тежестта на нарастващото население на града.

За мнозина в Париж е предизвикателство да се придвижват из града, без да се налага да прекарват много време в пътуване.

Но промяната идва – и то в огромен мащаб. Парижкото метро е на път да получи най-значимото си подобрение от десетилетия с Grand Paris Express - нова 200-километрова система, която ще добави четири линии и 68 чисто нови станции към метро мрежата.

Те основно ще свързват предградията, без да минават през гъсто населения център на Париж – добавяйки външни пръстени към подземната карта на метрото, която досега се състоеше от 14 линии, тръгващи от централните части към периферията.

Изграждането на линиите, стартирало през 2016 г., е най-големият граждански инфраструктурен проект в Европа, според френското правителство. Неизбежно, предвид мащаба, той е засегнат от закъснения.

Влакове без машинист

Но това не попречи на града да покаже малко парижки блясък в края на миналия месец, когато първият влак за новите линии на метрото беше изпробван, привличайки тълпи от зяпачи в железопътното депо в предградието Champigy-sur-Marne.

Дългият 108 метра влак с шест вагона - първият по рода си, произведен от Alstom за Grand Paris Express, направи своя дебют на фона на триумфална музика и лазерно светлинно шоу в цветовете на френското знаме.

„За да променим живота на хората, ще трябва да променим начина, по който се движат“, каза френският министър на транспорта Клеман Бон на 28 ноември, когато влакът направи успешен двукилометров тест по участък от линия 15 - един от нови маршрути.

Франция се надява, че Grand Paris Express значително ще съкрати времето за придвижване от предградие до предградие чрез обществения транспорт и ще намали използването на автомобили от жителите на района Голям Париж, посочва CNN.

За разлика от други линии на метрото, тази ще използва влакове без машинисти, за да създаде напълно автоматична бърза транспортна мрежа, което означава, че няма да има нужда от наемане и обучение на нови служители. Плюс това ще има по-голяма устойчивост на стачки.

Париж е сред първите градове в света с метро. Първата му линия е открита през 1900 г. за Олимпийските игри, които се провеждат във френската столица през същата година. То се разраства бързо през следващите десетилетия.

Преди откриването на Grand Paris Express, метрото вече е 800-километрова мегасистема, обхващаща 16 централни градски линии и пет Réseau Express Régional (или RER) - за околните предградия.

Новият проект ще въведе четири нови линии – 15, 16, 17 и 18 – плюс разширения на съществуващите 11 и 14.

По-зелено бъдеще

За мнозина, живеещи в града, новите маршрути не се изграждат достатъчно бързо. „Обичам да живея във Версай, но понякога е ужасно“, казва 26-годишната журналистка Лорън Бейн, работеща в Париж, но живееща в град Версай, на около 20 километра югозападно от столицата.

Бейн казва, че посещава църква в съседния град Сен Обен, който се намира на 20 минути път с кола, но два часа с автобус - начинът, по който тя пътува в момента.

Тя пътува за работа до центъра на Париж чрез линията RER C, която не обича много, въпреки удобството на гарата във Версай. „Това нещо е ужасно“, казва тя. „Закъснявам за работа непрекъснато. По-рано тази седмица влакът ми беше отменен без причина“.

След отварянето на новата линия 18 на Grand Paris Express, свързваща Версай директно със Сен Обен, както и с парижкото летище Орли - второто най-натоварено в града, нейните транспортни възможности ще се подобрят.

Мохамед Мезгани, генерален секретар на Международната асоциация за обществен транспорт, базирана в Брюксел, казва, че новите линии поставят Париж в челните редици на градските мрежи за обществен транспорт – наред с Токио, Москва и Вашингтон, които се стремят да намалят въздействието върху околната среда чрез крайградска взаимосвързаност.

„Grand Paris Express, със своите кръгови линии, насърчава движението от предградие до предградие“, посочва Мезгани. „Хората в големите градове осъзнават, че автомобилите не са решение, задръстванията се влошават, а изграждането на повече пътища само привлича повече трафик.

Имаме нужда от актуализирана версия на обществения транспорт,“ допълва той.

Олимпийската финална линия

Един голям въпрос за много парижани и за посетителите на града е дали новата мрежа ще заработи навреме за Олимпийските игри през 2024 г., които ще се провеждат предимно около френската столица.

Това е първоначалният план, когато проектът е обявен от тогавашния президент Никола Саркози през 2009 г., много преди градът да спечели олимпийската си кандидатура. Но многобройните закъснения удължиха времевата линия.

Пълно отваряне на линия 14 плюс частично на линии 15, 16, 17 и 18, които свързват двете международни летища, е обещано от Саркози и неговия наследник Франсоа Оланд.

Проектът обаче е засегнат от различни проблеми през годините, включително наводнения на строителни площадки, закъснения в доставката на оборудване и може би най-решаващото от всичко - пандемията от COVID-19.

А осем месеца преди Олимпийските игри през 2024 г. се очаква навреме да бъде отворено само продължението на линия 14 до летище Орли. Другите линии постепенно ще бъдат пуснати в експлоатация от края на 2025 г., според официалния уебсайт на проекта.

Министерството на транспорта на Франция остава оптимистично относно въздействието, което новите линии ще окажат върху Париж.

Ведомството настоява, че капацитетът на мрежата ще бъде увеличен с 15% за Игрите, за които се очаква да привлекат милиони посетители в град вече популярна лятна дестинация. „Нашият план за действие е ясен и вървим по график“, посочват от там за CNN.

Дори и да изостават от графика, новите линии вероятно ще подобрят привлекателността на френската столица.

Както писателят Ърнест Хемингуей отбелязва: „Има само две места в света, където можем да живеем щастливо: у дома и в Париж.“ А след отварянето на новите линии на Grand Express можем да се надяваме, че разстоянието между тях ще се свие още малко.