Изминалата година беше трудна за корпоративните мениджъри. Бавният растеж на много пазари накара шефовете да прибегнат до свиване на разходите, точно когато инфлацията подтикна техните работници да поискат значително увеличение на заплатите. 

Неспокойната геополитика и токсичните културни войни са карат корпоративните лидери да се чувстват като въжеиграчи. Манията по генеративния изкуствен интелект пък засили тревогите им за надвисналата технологична криза.

Но, все пак, за някои главни изпълнителни директори 2023 г. беше изключително успешна, пише The Economist. Изданието публикува класация на най-добре представилите се шефове сред компаниите от индекса S&P 1200, който обхваща повечето големи икономики, с изключение на Китай и Индия. 

Какви са критериите? 

От класирането са изключени директорите, които са били на поста по-малко от три години, за да се избегнат ефектите от управлението на техните предшественици. Оценката на представянето е според възвръщаемостта, която изпълнителните директори са генерирали за акционерите, сравнена със средната стойност за техния сектор. 

Топ 10 по този критерии включва както утвърдени имена, така и относително непознати личности. 

Сред първите десет попадат шефовете на канадската минна компания Cameco и американската строителна компания PulteGroup, чиито звездни резултати се дължат най-вече на макроикономически сили (съответно скок в цените на урана и спад в продажбите на съществуващи жилища), поради което и те са изключени от класацията. 

В списъка влизат и главните изпълнителни директори на два инвестиционни фонда, 3i и Melrose Industries, чиито резултати са по-скоро доказателство за представянето на шефовете, управляващи компаниите от портфейла им, отколкото на холдинговата структура. 

Освен тях е премахнат и Ричард Бликман от BE Semiconductor Industries, холандски производител на инструменти за производство на чипове. Заплащането му беше отхвърлено от акционерите, което не е добър атестат за нито един главен изпълнителен директор.

Кой остава в класацията?

В крайна сметка The Economist "филтрира" кратък списък от петима главни изпълнителни директори със звездно представяне през 2023 г. - Дейвид Рикс от Eli Lilly (най-скъпата фармацевтична компания в света), Давид Велес Осорно от Nubank (бразилска необанка, която печели все повече клиенти в Латинска Америка), Секия Казума от Disco (японски производител на авангардни инструменти за производство на полупроводници), Марк Зукърбърг от Meta и Дженсън Хуанг от Nvidia (производител на чипове, чиято пазарна стойност скочи над $1 трлн. тази година)

И петимата могат да се похвалят с това, че са генерирали огромна стойност за своите акционери, съответно 172.9% за Хуанг, 172.7% за Зукърбърг, 150.1% за Казума, 122% за Осорно и 59.9% за Рикс.   

Какво мислят служителите?

За присъждането на титлата Най-добър изпълнителен директор за 2023 година изданието взима предвид и друг фактор - удовлетворението на служителите.  В края на краищата, директор, който повишава цената на акциите, но вбесява персонала, едва ли ще успее да се задържи за дълго. За измерване на този критерий са използвани данни на платформата Glassdoor. 

С едва 62% рейтинг на одобрение Марк Зукърбърг представлява ясно отклонение от общата картина, което предполага, че неговата „година на ефективност“ е била толкова ужасна за служителите, колкото и звучи.

Удовлетворението на работниците в Disco също изглежда ниско (макар и с по-малко респонденти). Едно от обясненията може да е странният механизъм на компанията за координиране на работата. Екипите използват виртуална валута, наречена Will, за да си плащат за предоставяне на услуги. След това мениджърите разпределят валутата между членовете на екипа за изпълнение на задачи, което определя бонусите. Всичко това звучи като мечта за икономистите, но едва ли е особено колегиално, пише още изданието. 

Оценката на клиентите

Разгневяването на клиентите също е неразумна стратегия за главните изпълнителни директори. Тази година редица американски щати, включително Калифорния, заведоха дела срещу Eli Lilly, както и срещу други компании, за предполагаемо надценяване на инсулина, който е основно лекарство за диабетици. Решението на компанията през март да намали цените на инсулина със 70% не успя да потуши недоволството, въпреки, че компанията отхвърля обвиненията по делото в Калифорния, определяйки ги като "фалшиви". 

Що се отнася до Давид Велес Осорно, не цялата му стратегия се отплаща. Въпреки че Nubank е печеливша като цяло, той губи пари в Мексико, където подходът му за привличане на необслужваните от банките потребители се оказва скъп. Ако Осорно се справи с това предизвикателство, той може да бъде номиниран за наградата в бъдеще. 

Кой е победителят?

Това оставя на върха един единствен претендент - Дженсън Хуанг от Nvidia. Малко шефове са били толкова далновидни в залозите си върху AI, колкото директорът на американската компания. Преди повече от десетилетие Хуанг осъзна, че графичните процесори, произвеждани от компанията му, са добри и при обучение на AI модели. През следващите години той подготви Nvidia за вълната на генеративния изкуствен интелект, като инвестира в собствена софтуерна платформа, CUDA, за да помогне на разработчиците да използват нейните чипове. 

Чрез придобиването на Mellanox, доставчик на мрежова технология, която свързва много чипове заедно, компанията успя да достави по-голяма процесорна мощност . Печалбата от тези залози вече е ясна - Nvidia контролира над 80% от глобалния пазар за специализирани AI чипове.

Дженсън Хуанг, чието кожено яке стана неразделна част от публичната му личност, както полото на Стив Джобс, споделя енергията и взискателните стандарти на основателя на Apple. Въпреки това той е обожаван от персонала и може да се похвали с 98% рейтинг на одобрение. 

Като се имат предвид и всички останали критерии, той с право може да се похвали с отличието за най-добър изпелнителен директор за 2023 година.