Когато става въпрос за преброяване на населението, индийското правителство не демонстрира особено голям ентусиазъм. Преброяването в страната, провеждано на всеки десет години между 1881 и 2011 г., беше отложено през 2021 г. поради пандемията от COVID-19 и тепърва ще се пренасрочва. 

Броенето на кравите обаче е съвсем различен въпрос за управляващата партия, пише The Economist. Правителството на Bharatiya Janata Party (BJP) в големия северен щат Утар Прадеш, където живеят 240 милиона души и около 20 милиона крави, провежда ново преброяване на едрия рогат добитък. 

Партията казва, че иска да защити кравите, които имат божествен статут и са почитани от индусите. Но нейните политики, включително забраните за клане на крави в няколко щата, всъщност се оказаха вредни за благосъстоянието на животните. 

Мерките доведоха до ръст в популацията на бездомните крави. Обикновено става въпрос за мъжки телета и възрастни женски, които имат малка или никаква търговска стойност. Тъй като собствениците им нямат право да ги ползват за месо, ги пускат на свобода. 

Изоставените животни се хранят с найлонови торбички и други боклуци, причиняват автомобилни катастрофи и нападат посевите на фермерите. През 2019 г. в Индия е имало около 5 милиона бездомни говеда, включително 1.2 милиона в Утар Прадеш.

Оттогава насам обаче броят им се е увеличил значително и се превръща във все по-сериозен проблем.

Законите срещу клането, като този, въведен от правителството на северния щат през 2017 г., допълнително намаляват възможностите на фермерите да се освободят от излишните животни.

Почти всички от 28-те щата на Индия вече имат закони, забраняващи клането на крави, като много от разпоредбите и санкциите стават по-строги през последните години.  

В същото време, индуистките активисти, които наричат себе си защитници на кравите, нападат търговци, особено мюсюлмани, за които подозират, че транспортират добитък. Те действат до голяма степен безнаказано, а в някои щати дори заедно с полицията.

За да смекчи проблема в Утар Прадеш, правителството, което е на власт от 2017 г., обещава да се грижи за добитъка. То създава приюти и раздава субсидии на фермерите. 

В един от приютите в Нойда са настанени около 160 крави. Хората, които го управляват, казват, че отделят време от работните си задължения, като брокери на имоти и банкови чиновници, за да служат на "кравата майка".

Като лидери на местния клон на войнствената индуистка група Bajrang Dal, те имат и други приоритети, различни от "животновъдството".

Те сканират квартала за признаци на т. нар. „любовен джихад“ (теория на конспирацията, която твърди, че мюсюлмански мъже съблазняват индуски момичета, за да сменят вярата им и да създадат мюсюлманско поколение), а също и за „поземлен джихад“ (предполагаеми опити на мюсюлмани да превземат земя, собственост на индусите). Християнските мисионери също са "на прицел"

Групата твърди, че оказва натиск върху местната полиция да преследва такива „престъпления“.

Ако преброяването на правителството установи, както се очаква, че броят на бездомните крави е нараснал, приютите, като този в Нойда, със сигурност ще се размножат.

Това ще бъде още един тласък за популярността на индуистката десница, но едва ли ще бъде кой знае колко полезно за легионите от гладни бездомни крави в Утар Прадеш, пише още The Economist.