Смята се, че дърветата са възникнали на планетата ни преди стотици милиони години. Оттогава доказателствата за историята и развитието на тези древни растителни стражи са в недостиг.

Сега ново откритие на уникални 3D вкаменелости на дървета „отвори прозорец“ към това какъв е бил светът, когато ранните гори на планетата са започнали да се развиват, разширявайки човешкото разбиране за дърветата през цялата история на Земята.

Пет дървета, погребани от земетресение преди 350 милиона години, са открити в кариера в канадската провинция Ню Брънзуик, според проучване, публикувано в списание Current Biology.

Авторите посочват, че тези нови и необичайни фосилни дървета не само имат изненадваща форма, но разкриват подробности за период от живота на Земята, за който знаем малко.

„Те са капсули на времето“, казва палеонтологът и седиментолог Робърт Гасталдо, който ръководи изследването. „Буквално малки прозорци към пейзажи и екосистеми от миналото“.

Съавторите Оливия Кинг и Матю Стимсън откриват първото от древните дървета през 2017 г., докато са на теренна работа в каменна кариера в Ню Брънзуик.

Един от екземплярите е сред шепата случаи в целия архив на растителни вкаменелости - обхващащ повече от 400 милиона години, в които клоните на дървото и листата на короната все още са прикрепени към ствола му.

„Има само пет или шест дървета, които можем да документираме - поне в палеозоя, които са запазени с непокътната корона“, казва Гасталдо.

Повечето древни екземпляри от дървета са сравнително малки и често се откриват под формата на вкаменен ствол с прикрепен пън или коренова система.

Колегите му са поразени след откритието на запазено дърво, което би могло да бъде високо 4.5 метра в своята зрялост с корона с диаметър 5.4 метра.

Древно земетръсно погребение

Изследователите изкопават първото фосилно дърво преди около седем години, но отнема още няколко, преди да бъдат открити останалите четири екземпляра от същото растение в непосредствена близост един до друг.

Наречен Sanfordiacaulis, новооткритият вид е кръстен на Лори Санфорд - собственичката на кариерата, в която са открити дърветата, посочва CNN.

Тези неизвестни досега растения на 350 милиона години изглеждат донякъде като съвременна папрат или палма, според проучването, въпреки че тези дървесни видове са се появили на планетата 300 милиона години по-късно.

Но докато върховете на папратите и палмите, както ги познаваме, могат да се похвалят с малко листа, най-пълният екземпляр от новооткритите вкаменелости има повече от 250 листа, запазени около ствола му, като всеки частично запазен лист се простира на около 1.7 метра.

Тази вкаменелост е „затворена“ в скала от пясъчник и е приблизително с размерите на малка кола, според Стимсън. Уникалното вкаменяване на клъстера от дървета вероятно се дължи на „катастрофално“ предизвикано от земетресение свлачище, случило се в древно езеро, казва той.

„Тези дървета са били живи, когато се е случило земетресението. Те са погребани много бързо на дъното на езерото“, допълва той.

Много рядко откритие

Намирането на изцяло запазени фосили от дървета е много по-рядко от откриването на цял скелет от динозавър, например, смята професорът по геонауки и палеоботаник Питър Уилф. 

Той отбелязва още, че „необичайното“ откритие е реликва от период, от който почти няма дървесни вкаменелости.

„Новите вкаменелости са крайъгълен камък в разбирането ни за това как се е развила структурата на ранните гори, което, в крайна сметка, води до сложните архитектури на тропическите гори, които поддържат по-голямата част от живото биоразнообразие на Земята“, добавя Уилф.

Вкаменелости, като Sanfordiacaulis, не само са полезни в разбирането за това как се е променил животът в миналото, те могат да помогнат на учените да открият накъде може да се насочи в бъдеще нашата планета.