Човешкото тяло може да бъде измерено по много показатели.

Един от тях показва колко компост произвежда един труп, когато се комбинира с растителен материал и се остави да изгние в земята в продължение на шест до десет седмици – приблизително 0.8 кубични метра.

Тази цифра, изчислена от базираната в Сиатъл компания за компостиране на хора Recompose, демонстрира точно колко богата органична „доброта“ оставяме след себе си, която бихме могли да използваме за околната среда.

Движението за зелено погребение не само намира начин за намаляване на въздействието върху околната среда на погребенията, но открива и как хората да окажат положително въздействие след смъртта си.

Най-новата идея, която скоро ще бъде въведена в Съединените щати от базираната в Ню Йорк стартираща компания Transcend, ще предложи на хората шанса да „станат“ дърво, след като умрат.

Transcend описва процеса по следния начин: клиентите избират дървесни видове, подходящи за предпочитаното от тях място за погребение, върху земя, собственост на компанията.

Когато клиентът умре, тялото му се увива в биоразградима ленена материя и се погребва, заобиколено от смес от дървени стърготини, местна почва и гъби, за да се улесни компостирането.

Върху тялото се засажда дърво на между две и четири години, способно да абсорбира обилния поток от хранителни вещества, отделяни от трупа. Мястото се маркира с мемориал и дървото се оставя да расте.

Transcend

От Transcend все още не са потвърдили местоположението на първите си гробни места, но се стремят те да бъдат на не повече от два часа от голям град.

Земята се избира в партньорство с организацията с нестопанска цел One Tree Planted въз основа на нуждата от повторно залесяване и ще бъде законово защитена от бъдещо развитие.

Компанията е основана от серийния предприемач Матю Кохман, съобщава CNN.

Той е вдъхновен от Capsula Mundi - биоразградим ковчег във формата на яйце, проектиран от италианците Раул Бретцел и Анна Сители, над който може да се засади дърво. И докато дуото пуска версия, подходяща за кремирана пепел, модел за мъртво тяло никога не влиза в производство.

„До края на 2023 г. се надяваме да имаме отворени няколко обекта и да сме настанили няколко души“, казва Кохман. „Но също така започваме да караме хората да действат предварително спрямо желанията си, вдигайки ръка и казвайки „Искам да бъда дърво, когато умра.“

Разрушаване на модела погребение-кремация

И двата доминиращи вида погребения в САЩ имат екологични недостатъци. Всяка година при традиционните погребения се използват милиони литри балсамираща течност (включително химикали, като формалдехид), милиони метри дърво, над един милион тона бетон и хиляди тонове мед, бронз и стомана, според Green Burial Council.

По-голямата част от американците избират кремация и въпреки че не заема земя по същия начин като традиционното погребение, тя произвежда 1.74 милиарда тона емисии на CO2 всяка година, като отделя и някои тежки метали, включително живак, в атмосфера.

Невинаги е било така, казва Джими Олсън от Olson Funeral Home and Cremation Service в Шебойган, Уисконсин - ранен приемник на модерните зелени възможности за погребение.

Практиката на балсамиране е въведена по време на Гражданската война в САЩ, обяснява той, а затварянето на ковчези в бетонен контейнер е въведено след Втората световна война, за да се предотврати срутването на гробовете, когато тежкото оборудване за копаене стават обичайни в гробищата.

„Всичко, което правим, е да се върнем към начина, по който сме правили нещата преди 100 години“, казва той за естествените погребения, които предлага в ливади и гористи местности.

Кейтлин Хауке, бивш президент на Международния съвет за зелено погребение, посочва, че „много хора са склонни да мислят за традиционното погребение и кремация като за единствения избор, но след като научат за зеленото погребение (и други алтернативи), често преосмислят нещата.“

За тези, които искат да се върнат в земята след смъртта, възможностите се разшириха през последните години. Форма на кремация с помощта на течности, известна като „аквамация“, е законна в повече от дузина ачерикански щати и може да намали голяма част от въглеродния отпечатък на кремацията, като същевременно генерира богат на хранителни вещества течен тор.

Човешкият компост е законен в шепа щати, като най-скоро това се случва в Ню Йорк. Рекомпостирането, например, позволява компостираните тела в отделни контейнери да се превръщат в почва, която близките да събират или даряват за опазване на околната среда.

Transcend „има мисия да залеси света“, казва Кохман, и всяко закупено погребение на дърво ще плати за 1000 дървета, които да бъдат засадени от One Tree Planted, което означава, че клиентите могат да окажат положително влияние дори преди смъртта си.

„Трудна задача е да накараш хората да мислят за смъртта“

Transcend привлича високопоставена подкрепа от хора, като номинирания за Оскар режисьор Дарън Аронофски, който е в консултативния съвет на компанията заедно с експерта по човешко разлагане Дженифър ДеБруйн, микробен биолог във „Фермата за тела“ на Университета на Тенеси, и основателя на One Tree Planted Мат Хил.

„Трудна задача е да накараме хората да мислят директно за смъртта“, казва Аронофски на скорошна панелна дискусия на Transcend. „Но те са много ангажирани с опазването на околната среда.“

Според проучване от 2017 г. на National Funeral Directors Association (NFDA), само 21% от хората са обсъждали плановете си за погребение със семейството си, въпреки че близо две трети признават важността на това.

„Голяма част от това, което правим тук, е да използваме дървото като метафора, за да въвлечем хората в неудобен разговор“, обяснява Кохман. „Природата наистина има силата да бъде успокояващ проводник.“

„Не гледам на нас като на компания за грижи при смърт или погребална компания“, добавя той. „Причината да създам тази фирма беше да излекувам връзката на обществото със смъртта.“

На цена от 8 500 долара, погребалният пакет на Transcend е по-висок от средната цена на обикновено погребение (7 848 долара) или кремация (6 971 долара) през 2021 г., според данните на NFDA, но не драстично.

Дори ако разходите са сходни, преодоляването на резервираността на обществеността е друг проблем. „Подозирам, че както при повечето нови технологии, хората ще искат да видят доказателство за концепцията и успеха на тези нови алтернативи, преди да бъдат широко възприети“, казва Хауке.

Кохман признава, че стартирането на погребални услуги не прилича на никоя друга индустрия. „Това не е приложение, което можем да включим и след това да кажем: „О, опа, парите ни свършиха.“ Когато вземем любимия човек на друг човек и го хвърлим в земята, ние имаме отговорност да полагаме постоянна поддръжка и грижа“, обяснява той.

Основателят отказва да сподели колко клиенти трябва да се регистрират, за да бъде бизнесът жизнеспособен в дългосрочен план. На уебсайта си компанията казва, че „дори Transcend да затвори, всички наши вече извършени погребения на дървета ще бъдат 100% защитени.“

Въпреки това Кохман посомва, че е оптимист, че компанията ще извърши първото си погребение през пролетта или лятото на тази година и в момента чака първите места за погребение да бъдат потвърдени. „Това е строг и сложен процес, както можете да си представите“, казва той.

„Всеки щат, окръг, град или община има различни правила за погребение и за това какво представлява гробище“, обяснява Олсън, който изброява Агенцията за опазване на околната среда, Министерството на природните ресурси и общинските водосборни програми като три от агенциите, участващи в одобряването на местата за погребения.

Дори преди първият гроб да бъде изкопан в САЩ, Кохман вече мисли в международен план и провежда изследователски пътувания в чужбина, твърд в убеждението си, че погребението на дървета може да намери приемане в различни култури и религии.

„Всеки един от нас ще трябва да се справи с решението какво да се случи с останките му“, казва той. „Това е нещо, което може да се предложи на всеки един човек на планетата.“