Yandex NV е сключила сделка на стойност 475 млрд. рубли (5.21 млрд. долара) за продажбата на т. нар. "руски Google" на група местни инвеститори, което представлява най-голямото корпоративно изтегляне от Русия, откакто Москва нахлу в Украйна преди близо две години.

Съгласно проектираната от Кремъл сделка, най-големият руски технологичен играч ще има изцяло руски собственици, в това число и фонд, притежаван от петролния гигант Лукойл, което ще бетонира излизането на Яндекс от западните технологични кръгове.

Считана някога за една от малкото руски компании с потенциал да се превърнат в глобален бизнес, търгуваната на Nasdaq Yandex NV разработи водещи онлайн услуги, в това число търсачка, реклама и споделени пътувания в Русия.

Нейният съосновател Аркадий Волож, който се мести от Русия в Израел през 2014 г., определи руската инвазия в Украйна като "варварска" през август, което накара Кремъл да окаже натиск за национализация, пише Reuters, позовавайки се на запознати източници.

В крайна сметка обаче, опасенията от изтичане на мозъци в технологичната сфера оставиха тази перспектива настрана и доведоха до сложна сделка, съгласно която бизнеси на Yandex, които допринасят с над 95% от приходите на компанията, ще останат в Русия и ще бъдат под руски контрол.

Кремъл, който приветства сделката, участва в преговорите с Яндекс от около 18 месеца в опит за отделяне на руските бизнеси от нидерландската компания майка Yandex NV.

Яндекс винаги се е опитвала да се представи като свободна от влиянието на Кремъл - задача, която ставаше все по-предизвикателна с превръщането на компанията в такъв стратегически национален актив.

Сделката определя пазарната капитализация на компанията на 10.2 млрд. долара, въз основа на тримесечната среднопретеглена стойност на акциите ѝ на Московската фондова борса. В края на 2021 г., преди руската инвазия в Украйна, пазарната й стойност беше доближила 30 млрд. долара.

Продажната цена отразява "задължителната отстъпка с най-малко 50% от 'справедливата стойност'", заявиха от Yandex NV. Руското правителство трябва да одобрява сделките, които включват продажбите на чуждестранни активи и настоява за отстъпка от най-малко 50%.

Близо 88% от структурата на собственост на Яндекс в момента е free-float (свободен обем ценни книжа), като много западни фондове са сред акционерите в нея.

От Yandex NV заявиха, че сделката ще включва парични еквиваленти на стойност най-малко 230 млрд. рубли (2.52 млрд. долара) и до около 176 млн. акции на Yandex NV от Клас A.

"Паричната част от сделката ще бъде платена в китайски юани извън Русия," казват още от компанията, допълвайки, че ще спрат да използват марката Yandex след финализирането ѝ.

Извънредни обстоятелства

Купувачът - Consortium.First, е новосъздаден инвестиционен фонд, управляван от Solid Management. Той се ръководи от членове на висшия мениджърски екип на Яндекс в Русия и има подкрепата на четирима финансови инвеститори, сред които Argonaut - инвестиционен фонд, чийто краен собственик е Лукойл.

Три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis, собственост на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, респективно, също са сред купувачите.

От Yandex NV уточняват, че нито един от членовете на консорциума не е обект на санкции от страна на САЩ, ЕС, Великобритания или Швейцария. Това изискване е изключило от евентуална сделка други потенциални руски купувачи, според източник на Reuters.

Продажбата, която първо трябва да получи одобрението на акционерите и регулаторните органи, се очаква да бъде финализирана на два етапа. Първият от тях би трябвало да приключи през първото полугодие на 2024 г., а вторият в рамките на седем седмици след това.

Yandex NV планира да отпише акциите си от клас А от Московската фондова борса, което се очаква да се случи, след като Яндекс получи нова публична регистрация.

Джон Бойнтън, председател на борда на директорите на Yandex NV, заяви, че екипът е намерил най-доброто възможно решение за акционерите и потребителите на услугите на компанията при тези "извънредни обстоятелства".

Yandex NV ще запази портфейл от четири компании в ранен етап на развитие в областта на облачните технологии, обработката на данни, автономното управление на автомобили и образователните технологии.

Компанията също така ще запази и център за данни във Финландия, както и "основния актив на интелектуална собственост" от 1 300 служители и преходни лицензи до 2024 г.

В писмо до служителите в Русия мениджърите на Яндекс казват, че основната задача е била да се избегне унищожаването на същността на компанията, подчертавайки, че тя ще остане независима.