Акциите на Paytm, която преди време беше „най-горещата“ от всички индийски стартъп компании, отчетоха сериозен спад в цената от миналата седмица, удължавайки поевтиняването си.

Това изтри близо 80% от пазарната стойност на компанията, откакто излезе на борсата в най-голямото първично публично предлагане на акции (IPO) в страната през 2021 г.

Цената на акциите на много популярната компания за дигитални разплащания падна с допустимия дневен лимит на борсата в Мумбай в три поредни дни, въпреки че индийският пазар докосва нови върхове.

Книжата на Paytm поевтиняват с 42% от сряда и губят близо 32% от стойността си от началото на годината.

Компанията изпитва затруднения след катастрофалния си борсов дебют през ноември 2021 г., когато не успя да убеди инвеститорите, че може да работи на печалба на фона - на нарастващата конкуренция от страна на местни конкуренти и американски технологични компании.

Тя имаше проблеми и с регулаторните органи, като преди две години Централната банка на Индия забрани на банковото ѝ подразделение да набира нови клиенти.

Акциите на Paytm се търгуват на цена от едва 438 рупии (около 5 долара) за брой. Сривът в стойността през последните две сесии изтри над 2.4 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията, която вече е оценявана само на 3.3 млрд. долара.

Поредното понижение в цената на акциите идва, след като централната банка предприе нови мерки срещу дейността на компанията.

На Paytm Payments Bank беше разпоредено в сряда да спре да приема депозити и да преустанови други ключови услуги, като причина за това са „постоянни несъответствия.”

След излизането на уведомлението, което изненада индийската технологична общност, Paytm се опитва да успокои акционерите и своите над 300 милиона клиенти.

Нейните уверения, че предприема “незабавни стъпки” за спазване на регулационните изисквания не успяха да попречат на спада в цената на акциите.

Paytm пусна своята банка за разплащания през 2017 г. като смесено дружество с основателя Виджей Шехар Шарма. Тогава тя можеше да приема депозити, но нямаше право да отпуска кредити.

През миналата седмица Шарма заяви, че решението на централната банка е “по-скоро неравност на пътя” и че занапред Paytm ще работи само с други банки.

От компанията също така опровергаха медийни публикации, че е разследвана за пране на пари от Агенцията за борба с финансовите престъпления на Индия.

Приложението на Paytm стана особено популярно в страната през 2016 г., когато премиерът Нарендра Моди внезапно забрани използването на двете банкноти с най-голяма деноминация като част от мерките срещу укриването на данъци и трупането на незаконно богатство.

Този ход навреди до голяма степен на икономиката, но помогна на Paytm да отбележи светкавичен ръст. Компанията се сдоби с 10 млн. нови потребители в рамките на месец.