Президентът на Салвадор Наиб Букеле, който въведе биткойна като официална валута в страната, по всяка вероятност печели втори мандат на поста, според предварителните данни от изборите. 

Амбицията на Салвадор да се превърне в глобален биткойн пионер обаче ще изисква повече от преизбирането на Букеле, пише електронното издание Coin Telegraph. 

Заел президентския пост през юни 2019 г., той беше основната движеща сила зад превръщането на биткойна в законно платежно средство в Салвадор през септември 2021 г.

На 4 февруари той спечели убедителна победа в битката си за преизбиране, като предварителните резултати показват, че печели над 80% от преброените до момента гласове.

Техническата грамотност на населението в латиноамериканската държава обаче е много ниско, а липсата на широко търговско приложение на биткойна тежи върху "криптоексперимента" на Ел Салвадор.

Проблемите започнаха още с пускането на дигиталния портфейл Chivo през септември 2021 г., който се сбъска със сериозни технологични "бъгове" в резултат на недостатъчно развитата платежна инфраструктура. 

Но дори и след като тези проблеми бяха решени, устройствата на Chivo често остават незаредени и неактуализирани и много служители в търговските магазини нямат техническите познания, за да ги поддържат.

Много търговци отказват да приемат дигиталната валута, въпреки че законът ги задължава да го направят. 

Междувременно, липсва и силен потребителски интерес за плащания в биткойн, особено след като цената на най-популярната криптовалута се срина до 15 600 долара в началото на 2023 г.

През 2023 г. само 12% от населението на Салвадор е използвало биткойн за плащане на стоки и услуги, което е спад спрямо 2022 г., разкрива скорошно проучване на Централноамериканския университет Хосе Симеон Каняс.

Частният сектор се опитва да помогне на властите с много от тези проблеми. По-големите казина и ресторанти правят нови усилия да популяризират биткойн разплащанията, след като цената на криптовалутата отново тръгна нагоре през есента на 2023 г. 

Правителството на Салвадор предупреди търговците, че ще бъдат изправени пред санкции, ако отказват да приемат биткойни, но все още няма информация подобни глоби да са налагани реално. 

Едно от основните предизвикателства за населението е липсата на традиционни банкови услуги, а това може да се окаже стимул за използването на биткойн. Сред държавните приоритети е повишаването на финансовата грамотност, особено сред младите хора.