2024 може да се окаже една от най-добрите години за среброто - цените на метала могат да достигнат до 10-годишен максимум.

Търсенето му в световен мащаб се очаква да възлезе на 1.2 млрд. унции през настоящата година, или втората най-висока стойност в историята, според нов доклад на Института по сребро (Silver Institute).

„По-силното търсене в промишлеността ще е основен катализатор на глобалното търсене на белия метал“, посочват експертите. Среброто се използва предимно в производството на автомобили, слънчеви панели, бижута и електроника. 

"Смятаме, че среброто ще отчете страхотна година, особено по отношение на търсенето“, казва изпълнителният директор на институцията Майкъл Ди Риенцо и прогнозира цени на метала от 30 долара за унция, или над 10-годишен максимум, според данни на London Stock Exchange Group.

Среброто за последно се търгуваше за 22.6 долара за унция, а цена от над 30 долара беше отчетена през февруари 2013 г.

Институтът прогнозира 9% ръст в търсенето на сребърни прибори, както и 6% повишение при бижутата, като най-голям скок в интереса се очаква в Индия. Допълнителен тласък на пазара ще даде и възстановеното търсене на потребителска електроника, се посочва още в доклада.

От Silver Institute подчертават, че в краткосрочен план забавянето на китайската икономика и намалелите шансове за понижение на лихвените нива в САЩ могат да окажат негативно влияние върху институционалните инвеститори в метала.

Положението обаче може да се промени през втората половина на 2024 г., когато се очаква Фед да започне да намалява лихвите. 

Цените на среброто, подобно на тези на златото, имат обратна корелация с лихвените нива. Настоящата икономическа среда с по-високи лихви влияе негативно на благородните метали, което ги прави по-малко привлекателни, в сравнение с алтернативни инвестиции, като облигациите.

Ще се представили ли среброто по-добре от златото?

Неофициално, среброто е смятано за по-бедния братовчед на златото, но двата метала имат положителна корелация, когато става въпрос за цени.

„Среброто наистина се движи със златото, но с известно закъснение“, казва Ранди Смолууд, главен изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals.

Благодарение на широките му промишлени приложения, неговото представяне е тясно свързано със състоянието на икономиката или бизнес цикъла. Обратно, цените на златото обикновено се повишават по време на икономическа несигурност.

Именно по тази причина среброто е по-чувствително на икономически промени и е по-нестабилно от златото. То се представя по-добре по време на силна икономическа експанзия и отчита спад в кризисни моменти.

„Очакваме първо скок в цената на златото, след което и среброто ще го последва. Цени от порядъка на 50 долара за среброто са напълно възможни, при положение че златото поскъпне до 2 200 долара за унция", казва Смолууд.

Ди Риенцо също е на мнение, че среброто може да се представи по-добре от златото тази година, особено след като Фед започне да понижава лихвите.